Hoe kun je de pijn na narcistisch misbruik transformeren in groei?

Psyche & spiritualiteit door Charlotte

Na een relatie met narcistisch misbruik, zie je vaak dat ons zelfbeeld enorm aangetast is, we twijfelen aan onszelf en zijn enorm onzeker. Hoe komt dit en hoe kun je hier overheen komen?

Als we een gebroken been hebben, zien we dat er letterlijk een deel van ons lichaam gebroken is en de tijd nodig heeft om te herstellen. We identificeren ons er dus niet mee, als ik ben gebroken. Bij emotionele pijn zien we niets. Dus wat doen we? We gaan ons vereenzelvigen met de negatieve inprentingen die de narcist ons heeft meegegeven. We zien niet dat een deel van ons lichaam moet herstellen, maar we ZIJN op dat moment de pijn geworden. Je gaat geloven: Ik ben waardeloos, ik ben dom, ik ben een probleemgeval.

Los laten 

Hoe kun je nu loskomen van deze negatieve overtuigingen? Het is erg belangrijk om te ontdekken wie je ware zelf is. Ons echte zelf is niet gebrekkig, dat is al helemaal oké zoals het is. In plaats van het blijven steken in de negatieve overtuigingen en die voor waar aan te nemen, is het belangrijk om naar de diepe wonden te gaan kijken. In plaats van de pijn uit te weg te gaan, uit angst of schaamte, geloven dat je het niet aankan, anderen de schuld te geven, ga je de volledige verantwoordelijkheid dragen voor jouw eigen innerlijke pijn. Begrijp me niet verkeerd, de narcist heeft heel veel kwetsuren gecreëerd, maar het is aan jou om deze op te lossen, dat gaat helaas niemand anders voor je doen. Zodra je in gaat zien, dat hoeveel bevestiging, waardering of aandacht je ook vraagt van de ander, dit niets oplost en de pijn niet wegneemt, kun je gaan werken aan jouw eigenwaarde, zelfbevestiging en zorg, mildheid en aandacht voor jezelf. Dan onstaat er ruimte voor jouw echte zelf. Op die manier ga je ook andere mensen aantrekken, mensen die ook authentiek zijn en staan voor hun eigen ik. Mensen zonder masker en die niet de bevestiging van anderen nodig hebben, om te laten bepalen hoe waardevol of waardeloos ze zijn. Het is niet erg om fouten te maken, hier leer je van en word je juist krachtig en sterker van. Durf dan ook fouten te maken.

Emotionele pijn is ontzettend pijnlijk om te moeten doorvoelen en aan te moeten gaan. Dus we hebben heel snel de neiging om het te gaan vermijden. Maar hoe meer je je ertegen verzet, hoe harder het zich aandient. Je innerlijke zelf roept er namelijk om, om geholpen te worden en te herstellen. Het is veel makkelijker toe te laten als je leert in te zien dat het slechts een negatieve conditionering is, een onderdeel van jezelf dat dit is gaan geloven in plaats van te geloven dat JIJ in het geheel negatief, slecht, beschadigd of wat dan ook bent. Jij bent niet de wond, je hebt een wond. En wonden zijn te genezen, lichamelijk en dus ook geestelijk.

Neem de tijd 

Ga dus voelen, ga maar de tijd voor jezelf nemen om de wonden stuk voor stuk waar te nemen en te doorvoelen, zoals ik altijd zeg: “Aan gevoel hangt geen tijdslimiet”. Durf jezelf te laten voelen, want het is niet de emotionele pijn die ons zo beangstigd en vermoeid maakt, het is ons eigen innerlijke gevecht tegen deze pijn. Zodra deze er mag zijn, zal het zeker de eerste periodes heel erg pijnlijk zijn, ga er wel doorheen, want je gaat merken, geen moment blijft hetzelfde en na iedere donkere dag, breekt er op een bepaald moment toch weer een zonnige dag aan. Dat begint met een uur en langzaam breidt het zich meer en meer uit.

En vergeet niet, emotioneel onderhoud en stilstaan bij je triggers en emotionele pijnen is onderdeel van je hele leven. Het hele leven zul je triggers blijven tegenkomen, de ene minder heftig als de andere. Maar hoe meer je er als het ware “bekend” mee wordt, hoe minder lastig is het om ze aan te gaan. Leer te dealen met jezelf en zie de pijnen niet als je ware zelf. Dan ontstaat er ruimte om jezelf te ontwikkelen en voor emotionele groei.

Wil je hierover doorpraten? Bezoek dan mijn website.


Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een artikel op Ze.nl.

Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.