Waarom de lente je gelukkiger maakt

Psyche & spiritualiteit door Angel

Hello spring! Weg met de dikke jassen, handschoenen en sjaals. Nog beter: het blijft langer licht waardoor je meer vitamine D kan pakken. Ook opmerkelijk: de mensen om eens heen voelen zich vrolijker. Waarom heeft het weer zo’n enorme invloed op onze mental health…?

Lees ook: 37 dingen waar je gelukkig van wordt

Seizoenswisseling

Volgens de medische meteoroloog Gerhard Lux zijn wij erg gevoelig voor het weer, omdat bepaalde delen in onze hersenen geactiveerd worden tijdens de seizoenswisselingen. Als de seizoenswisseling van de lente begint en de eerste zonnestralen binnenkomen, voelen we ons opeens enthousiaster. We willen meedoen aan veel activiteiten. 

Zonnestralen en blijheid

Wanneer de zon schijnt neemt de hoeveelheid van het gelukshormoon serotonine in ons lichaam toe, aldus endocrinoloog Helmut Schatz. We krijgen ook meer zin in eten en seks op een mooie zonnige dag. Dit verklaart een hoop waarom wij ook zo’n happy feeling krijgen bij de eerste zonnestralen na de winter. Volgens psycholoog van University of Michigan krijg je een enorme boost creativiteit als je een halfuurtje in de zon zit. Tijd om buiten te lunchen dus!

Biologische klok

Psycholoog Peter Walschburg verklaart dat mensen zijn voorgeprogrammeerd om te rusten als het donker is en om actiever en gelukkiger te zijn als het licht is. In de lente is het langer licht en hebben we dus ook meer zin om eruit te gaan.

Seasonal affective disorder

Het is moeilijk om het je voor te stellen, maar er zijn ook mensen die geen winter-, maar een lente- of zomerdip meemaken. Dat heet seasonal affective disorder (SAD). Hierbij kun je een licht vermoeid gevoel krijgen, maar ook zwaar depressief voelen tijdens de seizoenswisselingen. De voorjaars- en najaarsmoeheid zijn lichtere vormen van SAD.

Lees ook: Geloof jij alles wat je denkt? Bevrijd jezelf met deze 4 vragen