Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Megan (21) lijdt aan geheugenverlies door beroertes: 'Ik vergeet dat ik een relatie heb'

Megan was pas 17 jaar toen er FNS bij haar werd geconstateerd. Door deze neurologische aandoening, ervaart ze dagelijkse heftige beroertes. Die zijn soms zo erg dat ze tijdelijk verlamd raakt. De beroertes veroorzaken ook geheugenverlies, waardoor haar vriendin Tara een dagboek voor haar bijhoudt.

megan geheugenverlies

Lees ook: Medium Eva (33) praat met overledenen: 'Opeens stond ik met Michael Jackson onder de douche'

Relatie vergeten

Het verhaal van de 21-jarige Megan Jackson uit het Engelse stadje Leeds doet denken aan de romkom 50 First Dates met Drew Barrymore en Adam Sandler. Hierin weet 'Drew' niet dat ze geheugenverlies heeft en beleeft elke dag opnieuw. Echter, het leventje van Megan is minder rooskleurig. Door Functionele Neurologische Stoornis (FNS) loopt ze 24/7 risico op een aanval waarna ze tijdelijk vanaf haar middel verlamd raakt. Daarnaast kan het geheugenverlies veroorzaken waardoor ze belangrijke herinneringen en zelfs mensen vergeet. Haar vriendin Tara (22) houdt daarom een dagboek voor haar bij. Ook laat ze liedjes horen en foto's van hun twee zien om het geheugen van Megan op te frissen.

Geen grappige series

De aandoening heeft enorme impact op Megans leven. Na een heftige aanval ligt ze vaak dagen op bed. Hierdoor kan ze niet fulltime werken. Ontspannen met een leuke serie zit er ook niet in. De aanvallen worden getriggerd door hoge emoties, waardoor Megan niet meer naar haar favoriete sitcoms kan kijken. Ook negatieve emoties kunnen de seizures triggeren. "Het is zo deprimerend", vertelt Megan. "Ik heb ongeveer elke dag een beroerte. Ik hoef alleen maar te lachen en het gebeurt. Het beïnvloedt elk aspect van mijn leven. Ik kan wel met de aanvallen omgaan omdat ik echt geen idee heb wat er aan de hand is als ze gebeuren, maar dan volgt het geheugenverlies. Soms vergeet ik wie mijn vriendin is en dat is beangstigend. Soms vergeet ik familieleden. Het is alsof mijn geheugen hapert."

@meg.jacks

same shit different day.😔 #functionalneurologicaldisorder #fnd #fndhope #lesbiansoftiktok #OurHouse2021 #gay #disabledtiktok

♬ Train Wreck - James Arthur

Dagboeken

Hoewel Megan en Tara pas een paar maanden bij elkaar zijn, is het al duidelijk dat een huwelijksaanzoek er waarschijnlijk niet gaat komen. Verrassingen kunnen namelijk ernstige geheugenstoornissen veroorzaken. Megan vertelt dat ze enorm veel heeft aan haar partner. "Tara kan er echt goed mee omgaan. Ze schrijft elke dag dagboeken voor me en bewaart ze in mijn notitieboekje op mijn telefoon. Het is net als die film 50 First Dates. Soms als ik bij haar langsga en iemand zegt 'dit is je vriendin, Tara', dan denk ik 'wat maakt het ook uit - ik ben niet eens gay'.

TikTok

Megan deelt met haar 300.000 TikTok-volgers de ups and downs van haar leven met FNS om bewustwording te creëren. Daarnaast heeft ze crowdfunding opgezet voor donaties zodat ze een specialist kan bezoeken. 

@meg.jacks

Story time ##fnd ##functionalneurologicaldisorder ##fndawareness ##FND ##FNDACTION ##lesbiansoftiktok

♬ original sound - 🍭meg jackson🍭

Lees ook: Ophélie (21) werd misbruikt en kreeg een eetstoornis: 'Ik wilde geen vrouwelijke vormen meer'