Dit vertelt jouw maanteken in astrologie over jouw karakter en emoties

Psyche & spiritualiteit door Daniëlle

Wie zich al een beetje wegwijs heeft gemaakt in astrologie weet dat er meer is dan je zonneteken. Zo heb je ook nog je venus teken, mars teken, en je maanteken. Je maanteken is één van de belangrijkste tekens in jouw chart. Het zegt veel over jouw emoties en jouw karakter. We vertellen je meer over jouw maanteken en wat het betekent.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over de nieuwe maan

Maanteken: wat betekent het?

Wanneer we jarig zijn worden we vaak geassocieerd met het sterrenbeeld dat staat voor ons zonneteken. En nog erger: je karaktereigenschappen worden er mee vergeleken. En dat terwijl je zonneteken lang niet alles zegt over jou. Jouw zonneteken staat voor jouw ego en een klein stukje van jouw persoonlijkheid. Naast je zonneteken heb je dus nog veel meer tekens die dingen vertellen over jou als persoon. Zo heb je ook je maanteken: het teken dat vertelt hoe jij omgaat emoties, hoe je reageert op bepaalde dingen en hoe je nadenkt. 

Dit staat allemaal in je geboortehoroscoop, een soort kaart die vertelt waar alle planeten en sterren tijdens jouw geboorte stonden. Het maanteken vertelt (overduidelijk) waar de maan stond tijdens jouw geboorte. Dit kan elk sterrenbeeld zijn en het heeft allemaal te maken met jouw geboorteplaats, -tijd en -datum. Je kunt zien welk maanteken bij jou hoort door je geboortehoroscoop te berekenen. We leggen je uit wat jouw maanteken voor effect op jou heeft.

1. Ram

Maanteken in Ram is niet verlegen, soms impulsief en duikt niet weg voor een confrontatie; ze zijn tenslotte een vuurteken. Ze vertellen hoe het is en zijn altijd eerlijk, vooral over hun eigen mening. Soms lijkt het alsof ze geen emoties hebben, maar niets is wat het lijkt. Een Ram als maanteken is juist erg passievol. Ze stapelen hun emoties vaak op en barsten op een gegeven moment - dit is iets wat niet altijd even goed uitpakt. Ram maantekens zijn vaak op zichzelf: ze denken nooit hulp nodig te hebben en willen alles het liefst zelf oplossen.

2. Stier

Wanneer je een maanteken in Stier hebt, zullen anderen je vast zien als een rustig persoon. Je bent kalm en een fijn persoon om als aanwezigheid te hebben. Je bent altijd eerlijk, bent geen overschreeuwer en bent het liefst op jezelf - maar, je kunt ook regelmatig koppig zijn en last hebben van stemmingswisselingen. Wel kunnen Stieren uitstekend advies geven: ze zijn empathisch en kunnen zich goed verplaatsen in de situatie van een ander. Ze houden van routine en standvastigheid. Wanneer dit door de war wordt geschopt en de Stier uit zijn of haar comfortzone moet stappen, kan het wel eens zo zijn dat de Stier rusteloos wordt. Ze kunnen vriendschappen en relaties slecht loslaten. 

3. Tweeling

Het sterrenbeeld in Tweeling staat in de planeet Mercurius: dit staat voor nieuwsgierigheid en communicatie. Wanneer je een maanteken in Tweeling hebt, ben je op het gebied van emoties en nadenken erg nieuwsgierig en communicatief. Je kunt je goed verplaatsen in een ander, maar wilt dit soms ook iets te graag. Ze zullen niet hun emoties tegemoetkomen (tenminste, niet meteen), maar zullen het eerder wegstoppen en het 'weglachen'. Ze zoeken afleiding in hun hobby's en vriendschappen. 

4. Kreeft

Het maanteken in Kreeft heeft emoties die soms hoog op kunnen lopen, het sterrenbeeld staat namelijk in teken van de Maan en de Maan gaat over de emoties. Kreeften in maanteken voelen emoties heel erg aan en zijn soms zelfs bang om deze te delen. Een maanteken in Kreeft is ook niet alleen goed verbonden met zijn of haar eigen emoties (en weet hier ook goed mee om te gaan), ze geven ook veel om die van een ander. Het doel van een maanteken in Kreeft is om anderen te helpen, door ook eigen emoties in te zetten. 

5. Leeuw

Hoewel een zonneteken in Leeuw vaak zelfverzekerd en zelfs een beetje arrogant over kan komen, is een maanteken in Leeuw precies het tegenovergestelde van dat. Ze zullen wellicht ook zelfverzekerd overkomen, maar dit is puur om hun diepgewortelde onzekerheid te verbergen. Een Leeuw wilt namelijk niets minder dan anderen blij maken en vermaken: ze houden zielsveel van de mensen om hun heen en zullen echt voor hun door het vuur gaan. Leeuwen hebben daarom ook regelmatig goedkeuring en bevestiging nodig.  Ook is een maanteken in Leeuw ontzettend creatief; ze uiten dit het liefst in de dingen die ze het leukst vinden om te doen.

6. Maagd

Een maanteken in Maagd geeft veel om het positief beïnvloeden van de levens van anderen. Ze willen het liefst alles uitpluizen voor iedereen en hebben een bijzonder oog voor het fixen van bepaalde dingen en details. Een maanteken in Maagd zal het dan ook heel erg waarderen als je kleine details onthoudt. 

7. Weegschaal

Maanteken in Weegschaal staat voor harmonie en vrede, niet alleen in vriendschappen en routine, maar ook in emoties. Ze staan voornamelijk neutraal in bepaalde situaties en zijn soms zelfs zo bezig met anderen, dat ze door anderen worden gezien als people pleasers. Weegschaal maantekens lopen het liefst weg voor conflicten, puur om neutraal te blijven en te voldoen aan de mening van de anderen in de ruimte. Één ding is wel zeker: een maanteken in Weegschaal houdt ontzettend veel van zijn of haar naasten. Het sterrenbeeld staat namelijk in het teken van Venus, de planeet van de liefde. 

8. Schorpioen

Een maanteken in Schorpioen is enorm mysterieus en deelt niet graag zijn of haar gevoelens. Om echt het vertrouwen van een Schorpioen maan te winnen, moet je het echt overlaten aan die persoon. Een Schorpioen maan beslist namelijk zelf of de vriendschap of relatie het waard is. Een Schorpioen maan lijkt vaak heel open, wat deels komt door de charmes, maar niets is wat het lijkt. Doormiddel van veel praten, verbergen ze juist het feit dat ze liever niet zo graag over hun gevoelens praten. 

9. Boogschutter

Als er iets is wat een Boogschutter maan niet fijn vindt, is het zich gevangen voelen. Als je een Boogschutter maanteken hebt, zul je dit dan ook zeker merken tijdens het thuiswerken. Een maanteken in Boogschutter is dus ook allesbehalve bestemd voor een baan waar geen variatie in zit. Een Boogschutter heeft verandering namelijk echt nodig, en wanneer dit niet gebeurt zal een Boogschutter ook snel vluchten of zichzelf afsluiten voor anderen. Op het gebied van emoties is een Boogschutter maan één van de meest optimistische maantekens: ze zijn 9/10 keer positief en zullen hun emoties niet zo snel onder ogen komen.

10. Steenbok

Een maanteken in Steenbok staat er vaak om bekend dat ze geen of weinig emoties tonen. Integendeel: een Steenbok heeft meer gevoel dan je denkt, alleen ze weten niet zo goed hoe ze dit moeten uiten. Dit komt ook deels omdat ze succesvol en sterk over willen komen: een Steenbok maanteken is namelijk erg ambitieus en stelt daarom op het gebied van emoties veel grenzen voor zichzelf op. Een maanteken in dit sterrenbeeld heeft namelijk emoties liever zelf onder controle. Ze helpen liever anderen dan hunzelf.

11. Waterman

Watermannen maantekens zijn een eigen idividu. Ze zullen een confrontatie nooit uit de weg gaan. Ook kijken ze snel over de details heen en zien ze eerder het grote plaatje. Soms kan dit handig zijn, maar niet altijd. Op het gebied van emoties is het namelijk vaak handiger om te letten op de details en de oorzaak, en niet op het grote plaatje. Hier gaat een Waterman maan ook vaak de mist in. 

12. Vissen

Als er iets is wat een Vissen in maanteken zou willen, dan is het dat iedereen onderling goed kan opschieten met elkaar. Een maanteken in Vissen ziet namelijk het beste in iedereen, ookal doet deze persoon verkeerde dingen, een Vis maanteken ziet deze slechte karaktereigenschappen niet. Het hoeft niet slecht te zijn, maar een Vis maanteken kan dus ook best naïef zijn. Ze dagdromen regelmatig en zitten voornamelijk ook in hun eigen wereldje. 

Lees ook: 6 Instagram-accounts om te volgen voor een betere mental health