Alles wat je wilt weten over de nieuwe maan

Psyche & spiritualiteit door Bente

Je goede voornemens pas 31 december opschrijven? Think again. Pak maar snel je pen en papier. 14 december is de dag om je doelen op te schrijven. Het is namelijk nieuwe maan. Net als volle maan heeft dat invloed op jou. Wij spraken met auteur en astroloog Petra over de nieuwe maan en wat dit voor ons betekent. 

Lees ook: De invloed van de maanstanden op je mood

Frisse start

De maan heeft vier verschillende maanstanden. Nieuwe maan is hier één van. Bij nieuw denk je vast meteen aan een frisse start en dat is waar deze maanstand voor staat. De volle maan kun je bewonderen, terwijl de nieuwe maan niet te zien is. De maan staat samen met de zon in dezelfde richting ten opzichte van de aarde. Alleen de achterkant van de maan is verlicht en vanaf de aarde zie je dus de onverlichte voorkant.

De maan bezit zwaartekracht en trekt aan de aarde. Al het water op onze wereldbol wordt daardoor aangetrokken door de maan. Petra vertelt dat de maan invloed heeft op mensen omdat we voor ongeveer 60% uit water bestaan. 

Verschil met volle maan 

De maan kan jouw emoties versterken. Op welke manier is afhankelijk van de maanstand. Wanneer je negatieve gevoelens wegstopt, kan de volle maan deze gevoelens weer naar bovenhalen. Tijdens de nieuwe maan draait het juist om een frisse start. Even stilstaan en terugkeren naar jezelf.

Petra: “De nieuwe maan is een mooi moment om te reflecteren op eerdere ervaringen en deze mee te nemen naar de toekomst. Tijdens de nieuwe maan trek je je vaak automatisch wat meer terug naar binnen, omdat de energie van deze maan minder sterk is. In tegenstelling tot de volle maan, die bruist van energie. Daardoor heb je in die periode vaak meer zin in sociale activiteiten.”

Spontaniteit en optimisme

Elke 29,5e dag begint een nieuwe maan. Een mooi moment om na te denken over waar je in het leven staat en waar je nog naar toe wilt. De maan staat elke keer in het teken van een ander sterrenbeeld. In december staat de maan in Boogschutter, zoals je dat noemt. Het sterrenbeeld symboliseert een bepaalde waarde en deze kun je meenemen in je reflectie, aldus Petra. “Boogschutter staat symbool voor spontaniteit en optimisme. Je wilt op avontuur en het onbekende ontdekken. Tijdens de corona-crisis is het lastig om nieuwe plekken te bezoeken. Kijk daarom eens naar je gedachten. Waar heb je zin in? Waar krijg je energie van? Er zijn dus iedere maand andere thema’s die worden uitgelicht.” 

Doelen stellen voor 2021

Petra vertelt ons dat het verstandig is om tijdens de nieuwe maan plannen te maken voor de toekomst. Mediteren kan helpen uitzoeken wat je wil met je leven. Handig! Juist in december is het mooi om voor het einde van het jaar te reflecteren op dit op z’n zachts gezegd memorabele jaar. Wat heb je hiervan geleerd en wat wil je in 2021 anders aanpakken? Probeer vooral niet te veel te hollen. Neem wat meer de tijd voor jezelf vandaag.

Petra Stam heeft meerdere boeken geschreven over spiritualiteit. Ze geeft diverse cursussen en workshops. Ze staat ook op de lijst van tarotdeskundigen. 

Lees ook: 3 technieken om je dromen onder controle te houden