Geloof jij alles wat je denkt? Bevrijd jezelf met deze 4 vragen

Psyche & spiritualiteit door Carina

De wereld staat op z’n kop: er gebeurt momenteel een heleboel. Helaas heb je op de meeste dingen om je heen geen directe invloed. Waar je wel invloed op hebt is op hoe jij hiermee omgaat. Je hebt hierin een keuze wat je gelooft of hoe je reageert. Wist je dat dit ook geldt voor je eigen gedachten? Waarschijnlijk zijn er een paar (of meerdere) overtuigingen die je op dit moment belemmeren in je leven. Maar zijn ze ook allemaal echt waar? En hoe bevrijd je jezelf van deze gedachten? Met The Work als simpele methode kan het.

Lees ook: Had je het narcistisch misbruik kunnen voorkomen?

Gedachten versus waarheid

Je hebt per dag zo’n 60.000 gedachten en als je ze allemaal geloofd word je gillend gek. Toch is dit wat we de hele dag door (onbewust) doen. Als het helpende gedachten zijn, is er niet zoveel aan de hand. Het wordt een probleem als destructieve gedachten je vasthouden of belemmeren in je leven. Het kunnen universele overtuigingen zijn als “geld maakt niet gelukkig” of “vrouwen mogen niet boos zijn”. Maar ook persoonlijke zoals “als ik eerlijk ben over wat ik nodig heb, dan wordt mijn zus boos op me” of “mijn partner luistert nooit naar me”.

Stap 1 is om je bewust te worden van het feit dat al deze gedachten geen waarheden zijn. Als je ze al je hele leven gelooft kan het een uitdaging zijn dit zo te zien. Logisch, want dit zit diep in je onderbewustzijn opgeslagen. Het mooie is dat je jezelf kunt bevrijden van deze niet-helpende overtuigingen.

Vraag jezelf vrij met The Work

The Work van Byron Katie is hiervoor een heel effectieve methode. Door middel van vier vragen onderzoek je een specifieke overtuiging op waarheid. En dan niet op een rationeel level, maar echt op een dieper niveau van bewustzijn. Om te beginnen is het handig om een werkblad te downloaden en in te vullen met oordelen die je hebt over anderen. Er staan ook een paar voorbeelden bij die je kunnen helpen. Neem daarbij altijd een specifieke stressvolle situatie waarin je deze gedachte had. Vervolgens doe je op elke gedachte (of alleen de eerste) The Work. Hoe ziet dat er uit?

Stel jezelf deze 4 vragen:

  1. Is deze gedachte waar? (ongeacht het antwoord ga je naar vraag 2)
  2. Kun je absoluut weten dat het waar is?  (ongeacht het antwoord ga je naar vraag 3)
  3. Wat gebeurt er en hoe reageer je als je deze gedachte gelooft? (in die specifieke situatie)
  4. Wie zou je zijn zonder de gedachte? (in die specifieke situatie)

Nieuw perspectief

Na deze 4 vragen heb je als het goed is al meer inzicht in de situatie en waarom je op een bepaalde manier reageert. De laatste stap is dat je de gedachte (het oordeel) omkeert naar het tegenovergestelde, naar de ander en naar jezelf. Per omkering geef je een aantal voorbeelden waaruit blijkt dat dit waar is. De omkeringen geven je vooral een nieuw perspectief van andere “waarheden”. Alsof er een klein deurtje opent met nieuwe mogelijkheden. Je kunt dan nog een keer teruggaan naar de originele gedachte en jezelf afvragen voor hoeveel procent je deze nu nog gelooft. Het kan 0% zijn, maar soms zit een overtuiging dieper en kost het meer tijd om er doorheen te gaan. Dus wees daarin vooral ook lief naar jezelf. Het is een zelfonderzoek, geen verbetermethode.

Vanuit eigen ervaring werkt de methode het best als iemand je begeleidt, maar dat hoeft niet. Als je het zelf toepast, is het alleen vrij makkelijk om je eigen rationele mind te foppen als het ware. Met iemand die je meeneemt en je er doorheen praat gebeurt dat minder snel en kom je echt bij je kern. Dat kan een buddy zijn of uiteraard een coach/mentor die hierin getraind is.

Zelf pas ik deze methode al ruim 1,5 jaar toe en elke keer verbaas ik me weer over hoe bevrijdend het werkt. Voor zowel mezelf als anderen. The Work werkt! Maar geloof vooral niet wat ik zeg, probeer en experimenteer zelf als het resoneert.

 

Carina begeleidt als Confidence & Zelfliefde Coach vrouwen om voor zichzelf te kiezen en vol zelfvertrouwen, schaamtevrij een authentiek leven te gaan leiden. Een leven volgens hun ritme en vol levenslust. Zelf heeft ze zich jarenlang aangepast en ging als pleasend mens door het leven. Totdat ze ruim 2 jaar geleden opgebrand raakte en na een mental breakdown zichzelf helemaal kwijt was. Na healing, coaching en vooral veel zelfonderzoek en laagjes afpellen is ze haar nieuwe pad in geslagen. Ze heeft haar baan opgezegd en yoga-, The Work- en mindfulness-opleidingen gevolgd. Ze organiseert workshops, biedt online cursussen aan en geeft 1:1 coaching. Neem een kijkje op haar website voor meer informatie.

Lees ook: Eenzaam tijdens de lockdown? Met deze nummers kun je bellen