Last van sugar cravings? Dit kan de oorzaak zijn

Sport & gezondheid door Chloe

Je kent het vast wel: je bent aan het werk of zit te netflixen op de bank en je wordt ineens overvallen met een enorme drang naar chocola. Je begint al je kasten door te speuren en voor je het weet is de zak M&M’s leeg. Sugar cravings niet zomaar ergens vandaan. Wij zochten voor je uit wat de oorzaak kan zijn en wat je eraan kunt doen.

sugar cravings oorzaakLees ook: Series op Netflix die je moet volgen als eten je passie is 

Slechte eetgewoontes

Wanneer je dagelijks veel suiker binnenkrijgt, zal je lichaam daaraan wennen. Wanneer je dagelijks veel suiker consumeert zorgt het voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Je lichaam zal hiertegen in verzet gaan en proberen je bloedsuikerspiegel te laten dalen. Zo kom je terecht in een suikerdip. Dit herken je doordat je vaak erg moe bent en je merkt dat je lichaam snakt naar energie, oftewel suikers. Door je eetgewoontes aan te passen zullen je sugar cravings dus afnemen. Je moet even door de zure appel heen, maar daarna zal je niet spontaan een hele zak chips naar binnen werken. 

Stress

Stress is natuurlijk nergens goed voor en kan ook lichamelijk voor klachten zorgen. Ook sugar cravings kunnen ontstaan door te veel stress. Hierdoor wordt er door je lichaam namelijk meer cortisol aangemaakt en dat zorgt ervoor dat jij zin krijgt in iets lekkers. Door het eten van suikers wordt er dopamine afgegeven in je hersenen waardoor je je weer goed gaat voelen. Vandaag dus dat we als een gek naar de snoeppot grijpen wanneer het that time of the month is. 

Tekort aan voedingsstoffen

Je eigen lichaam weet precies wat het nodig heeft en geeft dan ook de nodige signalen af. Wanneer jij last hebt van sugar cravings, kan dit een kreet van je lichaam zijn dat het bepaalde voedingsstoffen tekortkomt. Chocolade bevat bijvoorbeeld ook magnesium. Wanneer je dus ineens enorm veel trek hebt in een chocoladereep, kan het dus best zijn dat dit komt door een tekort aan magnesium. Houd dus goed in de gaten dat je voldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en pas eventueel je voeding hierop aan. 

Beeld: Unsplash

Lees ook: Terug in de tijd: 20 x snoepgoed dat je vroeger altijd at