Waarom je misschien beter uit je groepswhatsapp kan stappen

Sport & gezondheid door Jeanine

De afgelopen maanden is sociaal contact belangrijker dan ooit geworden. Dat vindt vooral online plaats, want wat moeten we anders? We zitten vastgelijmd aan onze telefoons, want er komt steeds wel weer een nieuw appje binnen. Vooral de groepswhatsapps lijken nooit uit te staan. Waar elkaar spreken via de app eerst nog leuk en luchtig was, kan het nu aanvoelen als een hele dagtaak. Al die groepen en notificaties kunnen nog behoorlijk wat stress opleveren.

Whatsapp

Lees ook: Hoe deze eeuwige snoozer en telefoonverslaafde een ochtendmens werd

Sociaal contact

Voor de pandemie appten we al veel, maar tegenwoordig zit die telefoon aan onze hand vastgeplakt. We zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje en hebben behoefte aan sociaal contact. Volgens een Amerikaanse studie is het gebruik van online communicatiemiddelen sinds de pandemie zelfs met zo’n 43% gestegen. Met een stijging van 40% gebruiken we vooral WhatsApp een stuk vaker. Dat is behoorlijk wat!

Whatsappgroepen

Whatsappgroepen zijn niet alleen handig, maar ook best gezellig. Het is natuurlijk niet hetzelfde als samen op een terrasje zitten, maar je kunt je vrienden in ieder geval spreken. Toch kunnen die groepen ook een nadelig effect hebben. Je merkt het misschien niet direct, maar het bijhouden van al die berichten vereist nog best veel aandacht. Iedereen reageert op elkaar en binnen een mum van tijd heb je er tientallen tot honderden berichten bij. Voordat je die allemaal hebt doorgelezen, is er alweer een hele reeks berichten bijgekomen. Dat kan extra stress opleveren en dat is wel het laatste wat we nu nodig hebben.

Neiging

Nu appen de voornaamste manier is om in contact te blijven, hebben we ook het idee dat we altijd ‘aan’ moeten staan. Volgens psychiater Elias Aboujaoude, werkzaam aan de Standford-universiteit en gespecialiseerd in technologie en psychologie, hebben we de neiging berichtjes direct te lezen en moeten we er meteen op reageren. Doen we dat niet, dan krijgen we het gevoel alsof we achterlopen en iets doen wat niet hoort. We know, je ‘moet’ helemaal niets, maar die fear of missing out is dus juist nu aanwezig. Je wilt wel op de hoogte blijven van wat je vrienden allemaal doen en zeggen.

Geen excuus meer

Voor de pandemie was het nog oké om te zeggen dat je het te druk had om te reageren, of te moe was. Nu we bijna allemaal binnen zitten, lijkt dat excuus niet meer op te gaan. We hebben immers toch niets anders te doen, terwijl onze hersenen nu juist in overdrive gaan door alles wat er gebeurt. De hele situatie heeft een grotere impact op je dan je misschien denkt. Het kost veel (mentale) energie en het is dan ook heel normaal als je de puf niet hebt om continu terug te appen en up-to-date te blijven.

Uitzetten of eruit stappen

Herken je jezelf hierin en merk je dat je (onbewust) een stuk gestrester bent? Dan kan het helpen om uit (een paar van) de groepen te stappen. Geen oneindige stroom aan berichtjes meer en verwijten dat je het hebt gelezen, maar nooit hebt gereageerd. We zijn namelijk niemand iets verschuldigd. We hebben geen excuus nodig om iemand niet direct terug te appen. Natuurlijk is het fijn om in contact te blijven met je vrienden, maar dat hoeft niet 24/7. Het moet zeker niet ten koste gaan van jouw mental health. Voelt het verwijderen van groepsapps iets te drastisch? Zet dan op z’n minst je notificaties uit en probeer jezelf aan te leren dat je echt niet alles door hoeft te lezen. Geef aan dat je grenzen moet stellen voor jezelf en overweldigd raakt door alle appjes, maar diegene wel graag wil blijven spreken. Probeer bijvoorbeeld wat vaker te bellen, zodat je elkaar ook écht alle aandacht kunt geven. Dat kunnen de meeste mensen vast begrijpen. En onthoud: take it easy on yourself!

Bron: BBC

Lees ook: Dit gebeurt er met je smartphone als het vriest