Test je kennis over bloed en win een JBL speaker t.w.v. 129

Sport & gezondheid door Laura

Bloed, we hebben het allemaal en nemen het daarom misschien voor lief. Eigenlijk weten de meeste van ons te weinig over de rode vloeistof in je lichaam. Geeft niets, het is nooit te laat om iets te leren. Wat weet jij allemaal wel en niet over bloed? Je test het in de quiz van Sanquin. En maakt kans op een JBL speaker!

Test je kennis en win!

Heb jij weleens erover nagedacht om bloeddonor te worden, maar wist je niet zo goed of je wel geschikt hiervoor was? Er heerst veel verwarring over wanneer je wel of niet bloed mag doneren. Mag je bloed doneren als je tatoeages hebt, een aandoening hebt of zwanger bent (geweest)? Er zijn veel onterecht vooroordelen over bloeddoneren. Heb jij die ook? Test jouw kennis over bloed in de quiz van bloedbank Sanquin en maakt kans op een JBL speaker t.w.v. 129,-.

Bloed en plasma doneren

Met één donatie kun je al drie mensenlevens helpen. Bloedproducten kunnen iemands gezondheid verbeteren en soms zelfs een leven redden bij een verkeersongeluk, (chronische) ziekte of moeilijke zwangerschap. De kans is groot dat jij in je leven ook eens een bloeddonatie nodig hebt. Deze bloedproducten (bloed, plasma, rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes) moeten wel op voorraad zijn. Daar zorgen bloedbank Sanquin en hun bloeddonoren voor. Elke donatie telt, vooral in deze tijd. Over een goed voornemen gesproken!

Helaas kan niet ieder persoon zich aanmelden als bloeddonor. Om veilige transfusies mogelijk te maken, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag je geen bloed doneren als je jonger dan 18 of ouder dan 65 jaar bent. Ook als je na 1980 zelf een bloedtransfusie hebt gehad, kun je niet doneren. Indien je diabetes-patiënt bent en insuline spuit, is bloeddonor worden helaas ook geen mogelijkheid voor jou. Net als wanneer je een chronische ziekte hebt. Wil je weten wat nog meer eisen en voorwaarde zijn? Check of jij bloeddonor kan worden via Sanquin.

jbl speaker sanquin