14 juni is Wereld-Bloeddonordag, dit zijn 6 redenen om bloed te doneren

Vrije tijd door Linde

In Nederland doneren zo’n twee op de honderd mensen bloed of plasma bij bloedbank Sanquin. Hoewel het goed is dat mensen bloed en plasma donor zijn, probeert Sanquin hier nog meer aandacht voor te krijgen. Wereld Bloeddonordag is het perfecte moment om je te verdiepen in het doneren van bloed. Dit zijn zes redenen om bloed te doneren.

Lees ook: Waarom je soms twee keer ongesteld bent in een maand

Red een leven als donor

De grootste reden om bloed te doneren, is het helpen van mensen. Het is namelijk zo dat één op de vier mensen ooit bloed nodig heeft om te overleven, herstellen of een ziekte te voorkomen. Als bloeddonor red je dus levens. Je hebt onder andere een grote impact op de levens van mensen met kanker, slachtoffers van een verkeersongeluk en baby’s en vrouwen na een bevalling.

Een voldaan gevoel

Wanneer je weet dat wat je doet goed is, krijg je een voldaan gevoel. Jij weet dat wat je doet goed is en hierdoor voel jij je beter over jezelf. Dus zelfs als je het niet voor anderen wil doen, heeft het doneren van bloed ook een voordeel uit een egoïstisch standpunt.

Doneren als gezondheidscontrole

Bloed doneren is een gratis gezondheidscheck. Als donor krijg je namelijk bij elke donatie een medische keuring. Hierdoor ben je op de hoogte van je bloedwaarden. Mooi meegenomen dus.

Bloed voorraad

Door donor te worden, draag je bij aan de bloedvoorraad. Deze is er voor wanneer er een noodsituatie is. Wanneer er dan snel gereageerd moet worden, bieden ze bloed uit deze voorraad.

Extra voordeel

Hart- en vaatziekte

Als je een lager ijzerpeil hebt, heeft dit misschien een gunstig effect als het om hart- en vaatziekten gaat. Mensen die twee keer per jaar doneren of in hun leven meer dan 49 keer doneren, leken minder gevoelig voor aderverkalking. Dit bleek uit een onderzoek van Wetenschapper Marianne Geleijnse. Het is nog niet een bewezen feit, maar er is misschien wel een verband.

Calorieën verbranden

Een extraatje aan bloed doneren is dat je ook een aantal calorieën verbrandt. Je verbrandt zo’n 650 calorieën wanneer je bloed doneert.

Hoe vaak mag je bloed doneren

Wil donor worden? Vrouwen mogen dit maximaal drie keer per jaar doen. Mannen mogen vijf keer per jaar bloed doneren. Als je denkt dat bloed doneren te veel gedoe is, stellen wij je gerust. Bloed doneren duurt namelijk maar een uurtje. Plasma doneren mag vaker. Dit mag elke twee weken weer. Je hoeft dit niet per se zo vaak te doen, de bloedbank is ook al blij wanneer je zes keer per jaar plasma doneert.