Lockdownbaby: Waarom er zoveel stelletjes zwanger zijn

Zwanger door Laura

De echo's, gender reveals en babyfoto's vliegen je om de oren op social media. Lijkt wel alsof iedereen zwanger of net bevallen is. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat de coronacrisis een erg vruchtbare periode is voor veel mensen.

Lees ook: Expectation vs. reality: het moederschap

Lockdownbabyboom

Negen maanden geleden startte de eerste lockdown en ja hoor... in januari 2021 zijn er meer baby's geboren dan januari 2020. De kraamzorg heeft het razenddruk met alle newborns. Directeur Esther van de Zwan van Kenniscentrum Kraamzorg zegt tegen RTLNieuws dat ook februari tot april erg druk zal worden.

Waarom kiezen Nederlandse stellen massaal voor een zwangerschap? Je kunt volop speculeren. Zou het zijn omdat er niks anders te beleven is? Komt het wel handig uit, omdat er toch geen festivals, vakanties en feestjes zijn? Of zoeken stellen naar een lichtpuntje in deze sombere tijd? "Veel stelletjes zullen tijdens de eerste lockdown de tijd hebben gevonden om een gezinnetje te stichten", zegt Vanou Krikke (what's in a name?) van De Kraamvogel. "Het is geen enorme piek. We kunnen de situatie gelukkig aan, maar het valt allemaal te herleiden naar de eerste lockdown."

Geen stress

Ook het gebrek aan alledaagse stress vanwege de lockdown kan hebben bijgedragen aan de 'babyboom'. "Veel vrouwen die al langer bezig waren met het stichten van een gezin, zijn tijdens de coronalockdown eindelijk zwanger geraakt. Zelfs enkele vrouwen die al in een IVF-traject zaten omdat het niet wilde lukken," vertelt zelfstandig kraamverzorgster Patricia Veth. "Mensen waren even verlost van de drukte en stress van alledag. Ze hadden meer vrije tijd en zochten elkaars genegenheid op."

via GIPHY

Lees ook: Coronaproof gender reveal party: 7 leuke ideeën