Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Wat is het beste om te doen? Voor of na het eten hardlopen?

Hardlopen of meer sporten is voor velen een goed voornemen geworden voor 2021. Nu nog beginnen... maar op welk tijdstip van de dag? Kun je beter voor of na het eten hardlopen? We willen liever geen honger krijgen onderweg, maar een bak erwtensoep die weer omhoog komt, is ook niet heel ideaal. What to do?

hardlopen voor of na het eten

Lees ook: Met deze 6 tools knal jij iedere work-out

Hardlopen en eten

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Je doet wat goed voelt. Weet je niet zo goed wat bij jou past? De meeste mensen vinden hardlopen nadat je net hebt gegeten niet zo fijn. Dus wat je kunt aanhouden is bijvoorbeeld: twee uur voordat je gaat hardlopen geen stevige maaltijd meer. Waarom? Je lichaam wil het voedsel namelijk verteren en dit vraagt om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als jij een rondje gaat hardlopen, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed. Dit gaat natuurlijk niet samen en velen krijgen dan ook maagklachten.

Dus bespaar jezelf het kokhalzen en wacht gewoon eventjes als je hebt gegeten. Ben je bang dat je toch van je stokje gaat? Dat hoeft niet, een lichte maaltijd is namelijk wel geoorloofd, zoals een krentenbol of wat fruit. Goed, fijn dat we dit nu weten, maar kan iemand mij ook wat motivatie en tips langsbrengen? Thank you.

via GIPHY

 

Wat en wanneer kun je het beste eten?

Belangrijk om te onthouden: eet in ieder geval twee uur nadat je hebt hardgelopen iets wat rijk is aan eiwitten koolhydraat. Hierdoor vul je snel je energievoorraad weer aan en kunnen je spieren weer herstellen.

Tips voor een ochtendloper

Ben jij een ochtendloper? Dan kun je de dag het beste starten met lichte ontbijtjes zoals havermout, een fruit smoothie of een sportreep. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een glas water te drinken met eventueel een banaan als je ’s ochtends niets naar binnenkrijgt. Voor een hardlooprondje van ongeveer dertig minuten heeft je lichaam naast vocht niet zoveel extra’s nodig.

Tips voor een avondloper

Avondloper? Lastig hé, die planning. Wanneer ga je eten en wanneer ga je hardlopen? Zes uur ’s avond eten, vervolgens twee uur wachten en dan is het alweer acht uur ’s avonds voordat je buiten staat. Grote kans dat jij in de tussentijd je motivatie al bent verloren. De oplossing: je avondmaaltijd splitsen. Trainen op een lege of een volle maag is beide niet zo fijn dus je kunt je avondmaaltijd ook in tweeën delen. Eet de ene helft ervoor en de andere helft erna. Let er wel op dat je na je hardlooprondje niet stiekem meer eet dan je anders zou doen… Een andere mogelijkheid is je avondmaaltijd en lunch omdraaien. Een broodje wegwerken is een stuk ‘lichter’ dan een volledige avondmaaltijd. Bovendien kun je een broodje gemakkelijk onderweg van kantoor naar huis eten (in de toekomst dan). Eenmaal thuis ben je meteen ready om te gaan rennen.

via GIPHY

Hardlopen en drinken

Genoeg vocht tot je nemen is belangrijk als je een intensieve work-out gaat doen, want je hebt geen zin in een vervelende kramp. Het beste wat je kunt doen, is voor het hardlopen iets te drinken, maar ook zeker daarna! Als je te weinig drinkt, kunnen je prestaties achteruit gaan. En dat is zonde.

Maar hoeveel moet je dan drinken? Dat hangt ervan af hoe intensief je hardloopt en wat de omgevingstemperatuur is. Als jij korter dan een uur rent, is de kans op uitdroging veel kleiner, maar zorg ervoor dat je gehydrateerd begint. Een halfuur voordat je start is het verstandig om 250 tot 500 milliliter te drinken. Waar wacht je nog op? Het is tijd om je hardloopschoenen aan te trekken.

Lees ook: Zo lang moet je sporten om je favoriete snacks te verbranden