Seks & relaties / Seks
Seks

Dit wist jij nog niet over sperma

We denken veel te weten over sperma, maar we weten nog lang niet alles. Zo zijn zaadcellen door niemand minder dan een Nederlander ontdekt en is het gezond om zo nu en dan te ejaculeren. Naast deze leuke feitjes is er nog veel meer: dit zijn de dingen die je nog wilt weten over sperma.

Lees ook: Squirten, hoe zit dat nou eigenlijk?

1. Zaadcellen zijn ontdekt door - jawel - een Nederlander!

Een lange tijd geleden wist nog niemand nou écht hoe een bevruchting in elkaar zat. Toen de Nederlandse bioloog Antoni van Leeuwenhoek in 1677 zijn eigen sperma onder de loep legde kwam hij erachter dat zijn sperma vol levende zaadcellen zat die ervoor zorgen dat de bevruchting plaats vindt. 

2. Het dragen van een rok is goed voor het sperma

Je zult vast denken: hoe kan het dragen van een rok goed zijn voor de zaadcellen? Het dragen van een rok (of een luchtige broek) zorgt ervoor dat het sperma op een lage temperatuur wordt 'bewaard'. Wanneer sperma op een lage temperatuur wordt bewaard blijft het in goede conditie. Om die reden raden veel wetenschappers aan een rok of luchtige broek te dragen als man zijnde. Dus: lekker laten luchten die handel!

3. Het duurt twee maanden om een spermacel aan te maken

In tegenstelling tot het vrouwelijke lichaam kan het bij het mannelijke lichaam gemiddeld tot wel twee maanden duren voordat een zaadcel is aangemaakt. Dit verschilt uiteraard bij elke man. 

4. Sperma houdt de huid jong

Het nu echt op je huid smeren is misschien niet zo'n handig idee, maar schoonheidsspecialisten zijn er van overtuigd dat sperma de huid jong houdt. De antioxidant spermine, wat overduidelijk erg veel lijkt op het woord sperma, zorgt ervoor dat veroudering van de huid wordt tegengegaan en de duur van huidcellen wordt verlengd. Je produceert collageen, een stofje dat werkt voor een jonge huid: de collageenproductie wordt verhoogt met wel 600 procent! Daarbij herstelt het ook het vochtbalans. Toch maar een face squirt proberen dan...?

5. Regelmatig ejaculeren is the key

Om de zaadcellen in goede conditie te houden en te zorgen voor een beter resultaat, is het volgens wetenschappers belangrijk om elke 2 á 3 dagen een zaadlozing te hebben. Het versterkt de kwaliteit van het sperma en is ook nog eens gezond: het vermindert stress, is goed voor de bloedsomloop en vermindert slapeloosheid. Te veel klaarkomen is namelijk niet zo gezond en te weinig vermindert de kwaliteit van de zaadcellen. Daarbij zit er wel degelijk een houdbaarheidsdatum op sperma!

6. Seks in de middag geeft het beste resultaat

Over het algemeen is elk moment van de dag een goed moment, maar doing the dirty in de middag geeft een beter resultaat, omdat de zaadcellen dan in een betere conditie zijn. Dit betekent overigens niet dat je een ander moment niet zwanger kunt raken. 

Lees ook: Leren pijpen: dit zijn de 6 technieken

Bron: Cosmopolitan.nl, Famme.nl