Gaan jouw goede voornemens altijd mis? Zo voorkom je dat

Vrije tijd door Jeanine

Het einde van het jaar is in zicht en we weten allemaal wat dat betekent: nadenken over nieuwe, goede voornemens. Jaar in, jaar uit bedenken we weer allerlei dingen die we dit keer écht gaan doen. Yeah, right! Ga jij ook altijd de mist in met het maken van voornemens? Door deze dingen te doen, houd jij ze wél vol.

Voornemens

Lees ook: Twentse traditie: wat zijn kniepertjes en hoe maak je ze?

Schrijf het op…

Heb jij je ook alweer voorgenomen om je hele leven te beteren in 2021? Dan ben je zeker niet de enige. Get off your butt, want door er alleen over na te denken, kom je niet verder. Schrijf het op. De kans op slagen wordt daardoor groter. Haal je mooiste notitieboekje dus uit de kast en ga er goed voor zitten. Wat wil je in 2021 écht bereiken? En vooral belangrijk: hoe ga je dat doen?

… maar niet té veel

Een waslijst aan dingen die je wilt nastreven staat misschien leuk, maar dat werkt je juist tegen. Ken je dat overweldigende gevoel van een ellenlange to do-list? Je begint vaak met de makkelijkste en kleinste dingen, om de rest maar weer voor je uit te schuiven. Focus je daarom op één voornemen. Je kunt natuurlijk wel meerdere dingen opschrijven, maar bepaal waar je eerst mee gaat beginnen en wat je eventueel wel kunt combineren. Houd vooral in de gaten dat je jezelf niet te veel gaat opleggen, want dan ben je binnen twee weken al gedemotiveerd.

 

Zet reminders

Je zet alledaagse afspraken in je agenda omdat je het niet wilt vergeten, dus doe dit ook met je voornemens. Stel bijvoorbeeld iedere zondag een herinnering in dat je een telefoonvrije dag houdt, of installeer een app die je ieder uur eraan herinnert om een glas water te drinken. Het klinkt misschien suf, maar door jezelf zo vaak te reminden, wordt het steeds sneller een gewoonte.

Wees realistisch en duidelijk

Maak je voornemen duidelijk en vooral ook haalbaar. Schrijf duidelijk op wat je wilt bereiken. ‘Ik wil een beter slaappatroon’ is te vaag. Hoe is je slaappatroon nu en wat wil je daaraan veranderen? En hoe weet je straks of je je voornemen ook echt hebt behaald? Maak het meetbaar. Ja, we know, wij krijgen ook flashbacks naar alles SMART maken tijdens onze studie. Toch helpt het wel degelijk om inzicht te krijgen en om vooral je motivatie te behouden. Als je nu al niet weet wat je eigenlijk wilt veranderen en hoe je dat gaat doen, hoe moet jouw new year, new me dat dan wel weten?

Schrijf je voornemen uit

Vermijd dit:

‘Ik wil een beter slaappatroon.’
‘Ik wil meer bewegen.’

En doe dit:

‘Ik ga iedere avond tussen 22.00 en 22.30 uur slapen en iedere ochtend zet ik mijn wekker om 06.30 uur. Ik gebruik een slaapapp om inzicht te krijgen in hoe lang ik slaap en of ik daarin nog iets kan verbeteren.’
‘Ik neem iedere dag op kantoor de trap in plaats van de lift.'
of: ‘Na het thuiswerken loop ik tien minuten van mijn huis weg en tien minuten weer terug.’

Zie je het verschil? Het kost wat meer tijd en wat meer denkvermogen, maar zo behaal je je doelen wel.

Blijf gemotiveerd

We gaan het niet sugarcoaten: je zult echt niet altijd gemotiveerd zijn. Dat kan gewoonweg niet. Een nieuwe gewoonte aanleren of een doel behalen, gaat nu eenmaal met ups-and-downs. Vertel je nieuwe voornemen daarom aan vrienden, familie en collega’s en vraag of ze daarbij willen helpen. Als je minder koffie wilt drinken en je collega’s zien je met je vijfde bakkie van de dag rondlopen, weten ze dat je voornemen niet zo goed verloopt.

Vind ook manieren om jezelf te motiveren. Vroeger kreeg je bijvoorbeeld een sticker als je een taak had afgemaakt. Voelde lekker hè? Het was toch een extra bevestiging dat je iets goeds had gedaan. Haal dat goede gevoel terug. Is jouw doel om iedere week meer te bewegen, maak dan bijvoorbeeld een mooi weekschema waarin je het kunt afkruisen, inkleuren of – jawel – een sticker kunt plakken. Wedden dat je toch wel een beetje trots bent als jij aan het eind van de maand een vel vol stickers ziet?

via GIPHY

Lees ook: 8 spellen die leuk zijn voor de hele fam