Twentse traditie: wat zijn kniepertjes en hoe maak je ze?

Eten door Jeanine

Wat nen boer nich kent, dat vret e nich! Vertaling nodig? ‘Wat de boer niet kent, dat eet hij niet’. Op bepaalde plekken in het oosten van het land is het Twentse dialect nog altijd sterk aanwezig. Zet de uitspraak maar even uit je hoofd, want als je kniepertjes nog niet kent, wordt het juist tijd om ze te proberen. Het concept is eigenlijk supermakkelijk, maar daar wordt het niet minder lekker van. Wat zijn het nou eigenlijk?

Kniepertjes

Lees ook: Kerst tapas: 7 heerlijke kleine gerechten

Wat zijn kniepertjes?

Eet jij met Oud en Nieuw standaard een paar kniepertjes? De opgerolde, dunne wafels zijn heerlijk krokant en lekker zoet. Als je ze rechtstreeks uit de supermarkt haalt, hoef je er vrijwel niets meer mee te doen. Je kunt ze namelijk zo uit de hand eten of nog even volspuiten met slagroom. Vooral makkelijk als je geen zin hebt om urenlang in de keuken te staan op Oudjaarsdag.

Zoete traditie

Het jaar is ten einde en heeft zich helemaal ontvouwen. Op Oudjaarsdag horen de wafels dan ook eigenlijk plat geserveerd te worden (kniepertjes). Op Nieuwjaarsdag worden ze opgerold (nieuwjaarsrolletjes); dit staat symbool voor het onbekende van het nieuwe jaar. Twente is trouwens niet de enige plek waar traditiegetrouw kniepertjes worden gegeten tijdens de jaarwisseling. Ook in de Achterhoek (en nee, dat hoort niet bij Twente), Groningen, Drenthe en Salland horen de wafeltjes er helemaal bij. De rolletjes worden vooral in de Achterhoek, Twente en Groningen gegeten; de platte versie is dan weer vaker te vinden in Drenthe en Salland. Toch wordt in de volksmond met een kniepertje nog vaak genoeg de opgerolde variant bedoeld. 

Slagroom

Oké, toegegeven: het volspuiten van de rolletjes met slagroom deden ze vroeger nog niet. Dat is echt iets van de laatste decennia. Geen hele vervelende verandering, vinden wij, en daarom hebben we ‘m ook zeker meegenomen in het recept. Smullen maar!

 

Ingrediënten (+/- 20 stuks)

  • 1 bus slagroom
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 2 eieren
  • 250 g boter
  • 400 g witte suiker
  • 500 g bloem
  • Snufje zout
  • Water

Benodigdheden

  • Kom
  • Zeef
  • Garde
  • Kniepertjesijzer
  • Juslepel of kleine soeplepel

Zo maak je kniepertjes met slagroom

  1. Doe de boter in een pannetje, laat het smelten en laat het daarna afkoelen.
  2. Pak de kom erbij en zeef de bloem erboven.
  3. Doe het kaneel en de suiker erbij, samen met een snufje zout. Gebruik de garde om dit door te roeren.
  4. Doe daarna de eieren en boter in de kom en roer dit vervolgens weer goed door elkaar.
  5. Voeg beetje bij beetje water toe tot je dik beslag hebt. Gebruik de garde om alle sop te kloppen en het mengsel klontvrij is.
  6. Zet het kniepertjesijzer aan zodat hij goed warm kan worden. Gebruik een beetje beter om het goed in te vetten.
  7. Gebruik een kleine soeplepel of een juslepel om het beslag te verdelen. Giet het in het midden zodat het goed kan verspreiden.
  8. Haal de wafel uit het kniepertjesijzer als hij lichtbruin is en leg ‘m plat neer.
  9. Nu moet je snel zijn! Rol de wafel op nu hij nog goed warm is, anders breekt hij. Je kunt je vingers gebruiken, maar je kunt ook het ronde handvat van een spatel gebruiken.
  10. Laat je kniepertjes eerst afkoelen en spuit ze daarna vol met slagroom, tot het er aan beide kanten uitkomt. Ge-nie-ten!
Beeld: iStock

Lees ook: 8 x de lekkerste winterse cocktails