‘Butter board’ is de nieuwe kaasplank en een hit op TikTok

Eten door Jennifer

Of je nou een verjaardagsfeestje organiseert of gewoon thuis borrelt met vrienden, kleine snacks heb je áltijd nodig. Het kaasplankje kennen we inmiddels wel en daarom zochten mensen naar iets nieuws. Zo ontstond het butter board op TikTok! Wacht, wat? Ja, het butter board is helemaal hip en niet alleen vanwege de looks. Het schijnt ook erg lekker te zijn.

Lees ook: 5 x koolhydraatarme borrelsnacks

Wat is een butter board?

Miljoenen mensen op TikTok kennen het fenomeen al, maar grote kans dat jij nog niet van het butter board hebt gehoord. Eigenlijk zegt de naam het al. Een butter board is een borrelplank vol met boter en verschillende toppings. Je verspreidt de boter gewoon over het plankje, wel eentje die makkelijk schoon te maken is. Wil je dat het fancy oogt? Verspreid dan kleine klodders boter over het plankje en smeer dit helemaal uit. Vervolgens leg je hier de toppings naar keuze op. Op TikTok zie je inmiddels veel diverse voorbeelden van een butter board voor de nodige inspiratie. Zodra je het butter board hebt klaargemaakt, serveer je het altijd met wat brood.

Butter board naar smaak

Eigenlijk hoef je niet bang te zijn, dat het niet lekker is. Voor iedereen bestaat er wel een geschikte butter board. Zo kun je bijvoorbeeld voor Italiaans gaan en pesto, geroosterde tomaten, olijfolie, stracciatella kaas, balsamico, pijnboompitten, zout en peper toevoegen. Of ga voor een Aziatische variant met mango chutney, zeezout, koriander, chilivlokken en krokante knoflook. Sommige mensen zijn zelfs overgestapt van boter naar cream cheese. De kaassoort die je waarschijnlijk wel kent uit je favoriete bagel. Het principe blijft hetzelfde, alleen bestaat de basis nu uit kaas.

@erekasfood This Everything But The Bagel Board is my interpretation of the latest viral #foodtrend …the #B#ButterBoard It’s a great dish to serve for breakfast or brunch! #v#viralfoodb#breakfastboardb#brunchboardb#breakfastideasb#brunchideas ♬ original sound - Ereka Vetrini

Hoe veilig is een butter board?

Nee, een butter board is geen typische borrelplank. Normaal staan de snacks netjes op afstand van elkaar, maar nu gaat alles door elkaar. Let daarom goed op allergieën van gasten. Kruisbesmetting ontstaat sneller op een butter board, doordat iedereen gewoon maar erdoorheen gaat met zijn/haar stukje brood. Zorg daarnaast ook dat je een houten plank altijd goed schoonmaakt en ontsmet om bijvoorbeeld een salmonellavergiftiging te voorkomen. Laat je butter board tot slot nooit urenlang buiten de koelkast staan. Zorg dat het na twee uur de koeling in gaat. Of maak het gewoon op voor die tijd. Eet smakelijk!

@justine_snacks

I like this one idk I’m in a silly goofy butter mood

♬ original sound - speed songs

Lees ook: Willen we hebben: je koopt nu een kaasplankje voor in de kerstboom