Gouden hart: Sandra (38) organiseert kerstactie voor mensen met een laag inkomen

De maatschappij door Jeanine

Een wereld waarin we allemaal wat aardiger tegen elkaar doen, hoe mooi zou dat zijn? Helemaal in de huidige tijd kunnen we wel wat extra’s gebruiken. Voor veel mensen is het een zware, lastige tijd met veel onzekerheid. Op Wereld Vriendelijkheidsdag schenken we dan ook graag wat aandacht aan een prachtig initiatief: de Secret Santa-actie van de Facebookgroep ‘Voor de minima’. Want iets terugdoen voor een ander, dát is pas mooi.

Acties voor minima

Lees ook: Even wat anders: 5 alternatieven op gourmetten

Wat zijn minima?

Onder minima vallen mensen die van een heel laag inkomen moeten rondkomen. Meer dan het minimumloon komt er iedere maand niet binnen, en soms is het zelfs minder dan dat. Het sociaal minimum zou genoeg moeten zijn om in je levensonderhoud te kunnen voorzien, maar dat betekent ook dat iedere euro belangrijk is. Geld voor nieuwe schoenen of cadeaus voor de kinderen is er niet.

Een prachtig initiatief

Al zestien jaar moet Sandra Elzinga (38) rondkomen van het minimale. Dat maakt het juist zo prachtig dat Sandra drie jaar geleden de Facebookgroep ‘Voor de minima’ oprichtte. Inmiddels telt de groep al meer dan 25.000 leden en worden er meerdere acties gehouden om elkaar een handje te helpen. Met Kerstmis in het vizier wordt de drang naar een fijn feest vol met liefde steeds groter. Voor veel gezinnen horen cadeautjes erbij, maar voor de minima is dit een luxe. Sandra heeft daarom de Secret Santa-groep opgericht, een actie waardoor de mensen eens wat extra’s krijgen tijdens de kerst.

Allerlei achtergronden

De Secret Santa’s zijn mensen van allerlei achtergronden. Sommigen zijn werkloos geraakt door corona of zelf minima en geven bijvoorbeeld iets extra’s uit hun voorraadkast weg. Er zitten ook mensen bij die een bonus hebben gekregen van hun werkgever en deze gebruiken om cadeaus te kopen, of hun kerstpakket doneren.

Donateurs koppelen aan minima

Wie onder de minima valt en tijdens Kerstmis wat extra wil ontvangen, meldt zich bij Sandra. Voor iedere provincie is er een apart topic in de Facebookgroep aangemaakt waarin de mensen worden getagged. In één grote lijst staat van iedere persoon die meedoet de Facebooknaam, woonplaats en gezinssamenstelling. Donateurs kiezen hieruit één persoon of gezin om te verrassen. Sommige donateurs blijven liever anoniem en regelen het via Sandra of Jacqueline; andere nemen zelf contact op.

De donateurs mogen voor een maximumbedrag van vijftig euro zelf bepalen wat ze kopen of gaan organiseren. In plaats van cadeaus wordt er bijvoorbeeld ook wel eens een heerlijk kerstontbijt verzorgd.

Sandra

Klein gebaar, groot effect

Een kleine gift wordt al enorm gewaardeerd. Sandra: “We hadden een keer een actie waar je een wens kon indienen voor maximaal vijftig euro. De meeste mensen gaan dan voor een stofzuiger of een keukenmachine. Eén vrouw vroeg alleen maar om een bakje kibbeling. Voor €7,50 wilde ze liever een bakje kibbeling voor haar gezin. Dat vond ik zó bijzonder en hartverwarmend.” Een mooie kerstgedachte om in ons achterhoofd te houden: met weinig kun je een heleboel voor een ander betekenen. Wil jij dit jaar iets goeds doen voor een ander en een gezin een warm hart toedragen tijdens de kerst? Meld je dan aan bij de Facebookgroep.

Helpen?

Informatie geven en acties organiseren is niet het enige dat Sandra doet. De kledingbank in haar buurt is inmiddels gesloten, maar de nood aan kleding blijft groot. Sandra is daarom bezig met het opzetten van een kledingbank in haar achtertuin. Het hok moet geïsoleerd worden zodat de kleding niet vochtig wordt en kapotgaat. Omdat ze zelf tot de minima behoort, kan ze niet alles in haar eentje veroorloven. Heb jij materiaal liggen zoals planken of hout, of wil je op een andere manier helpen? Stuur dan een mailtje naar voordeminima[at]gmail.com.  

Lees ook: Kadoneren: kerstcadeau met een bijzondere boodschap