Goede voornemens

De maatschappij door Rosanneke

Afvallen, stoppen met roken, meer sporten, beter met je geld omgaan: het zijn maar een paar voorbeelden van veel gehoorde goede voornemens. In het begin ben je nog enthousiast en gemotiveerd, maar vaak begint tegen februari al de klad erin te komen. Hier een paar tips die je wellicht kunnen helpen!

Stel realistische en haalbare doelen
In een maand tien kilo afvallen is niet haalbaar, noch gezond en rijk worden zonder te werken is ook niet erg realistisch. Verzeker jezelf ervan dat de dingen die je wil bereiken, ook bereikbaar zijn. Er is niets zo demotiverend als een doel niet bereiken.

Bereid je voor
Het is belangrijk om je mentaal voor te bereiden op het moment dat je gaat beginnen met het goede voornemen. Kies een datum in de nabije toekomst waarop je gaat beginnen en tref de maatregelen die nodig zijn bij het verwezenlijken van het doel (bijv. lid worden van de sportschool, hulpmiddelen aanschaffen die stoppen met roken ondersteunen, enz.)

Maak je doel specifiek en leg ze vast
Als je duidelijk benoemt wat je wil bereiken, is de kans groter dat het ook daadwerkelijk lukt. Dus zeg niet: 'Ik wil afvallen' maar maak er 'Ik wil tien kilo afvallen' van. Schrijf de doelen ergens op en zorg dat dit ergens zichtbaar is, bijvoorbeeld door middel van een briefje op de koelkast of aan je spiegel. Dit geeft je extra motivatie.

Stel jezelf kleine beloningen in het vooruitzicht
Je doel behalen gaat vaak meestal in kleine stapjes. Bouw kleine beloningen in bij elk behaald stapje, en zet deze in je agenda. Bij elke kilo die je verliest, geef je jezelf bijv. een mooie bos bloemen of een fijn tijdschrift cadeau. Deel je successen met anderen, complimentjes motiveren!

Wees aardig voor jezelf
Bij het volhouden van goede voornemens, zijn mensen vaak te streng voor zichzelf. Wees een beetje aardig voor jezelf, straf jezelf niet als het even niet lukt. Elke dag kun je weer opnieuw beginnen. Het gaat erom dat je na een tegenslag de draad weer oppakt. Wees trots op elke stap die je neemt!

Veel succes met het waarmaken van jouw goede voornemen!