Moet je wegwerp mondkapjes recyclen?

De maatschappij door Jeanine

Het is eindelijk duidelijk: het wordt dringend aanbevolen om een mondkapje te dragen in "publiek toegankelijke binnenruimtes". De wegwerp mondkapjes zien we inmiddels op elke hoek van de straat, want ze zijn makkelijk in gebruik en goedkoop. Helaas zien we ze net zo vaak in de bosjes en op straat liggen en daar is de natuur minder blij mee. Kun je de eenmalige mondkapjes eigenlijk recyclen? En zo nee, waar moet je ze dan weggooien?

Wegwerp mondmaskers recyclen

Lees ook: VIDEO: Maak binnen 1 minuut een mondkapje van een sok (zonder te naaien)

Beter voor het milieu?

Of je nou met de trein reist of even snel een boodschap gaat doen: een mondkapje hebben we vaak standaard op zak. Heb jij inmiddels een hele stapel herbruikbare mondkapjes in de lade liggen of houd je het liever bij de wegwerpmaskers? Beide keuzes zijn prima. Of een herbruikbaar mondkapje nu zoveel beter is voor het milieu dan een wegwerpmasker, is nog niet zeker. Wegwerp mondkapjes zorgen voor meer vervuiling, terwijl je herbruikbare mondkapjes op 60 graden moet wassen.

Weggooien

Als je niet zo vaak een mondkapje nodig hebt, is zo’n wegwerp mondkapje een stuk aantrekkelijker. Dat kan prima, als je ze daarna maar in de juiste bak weggooit. Gooi de mondkapjes niet in de papierbak of bij het plastic afval. Wegwerp mondkapjes kunnen namelijk niet gerecycled worden en mogen daarom bij het restafval. Dus ook niet op straat! Gaan er bij jou ook veel wegwerphandschoenen, hygiënedoekjes en zakdoekjes doorheen? Deze items mag je ook in de prullenbak gooien.

Hergebruiken

Vind je het zonde om de wegwerpmaskers na één keer dragen weg te gooien? Doe dat maar wel, want hergebruiken is geen goed idee. Door het materiaal kunnen de mondkapjes niet schoongemaakt worden, waardoor alle bacteriën (en misschien wel het virus) op het mondkapje blijven zitten. Als je het masker vervolgens nog een keer gebruikt, kun je jezelf alsnog besmetten. De vraag is of je het überhaupt opnieuw wil gebruiken, want een heel fris idee is het zeker niet.

Shop herbruikbare maskers

Liever een herbruikbaar mondkapje? Met deze maskers kun jij fashionable naar de winkel.

 

Lees ook: Mondkapje op? Zo voorkom je dat je bril beslaat