Even wat anders: 5 alternatieven op gourmetten

Eten door Chloe

Bij sommige families staat er al jaren hetzelfde op het menu tijdens kerst: gourmetten. Je zou haast kunnen zeggen dat gourmetten een Nederlands erfgoed is geworden. Ieder jaar verzamelt de hele fam zich om de gourmetschotel(s) heen. Vleesje, visje en wat groenten erop en daarnaast stokbrood in de cocktailsaus dippen. Gourmetten is handig, want er zit altijd voor iedereen wat lekkers tussen en je hoeft niet uren in de keuken te staan. Wil je na al die jaren toch een keer wat anders? Hier zijn 5 heerlijke alternatieven op gourmetten.

gourmetten alternatieven

Lees ook: 10 x de leukste kerstcadeaus onder de 15 euro 

1. Pizzarette

Een kerstavond op z’n Italiaans! In plaats van een gourmetschotel staat er nu een kleine steenoven in het midden. Hierin kan je zelf de lekkerste mini-pizza’s bakken. Zet verschillende toppings op tafel, kies zelf wat je erop doet en probeer iedere keer weer wat anders. De pizza’s zijn binnen no time klaar. Nog een voordeel: het ruikt veel lekkerder dan een gourmetplaat. Is niet iedereen een pizzafan? Dan heb je ook een pizzarette met grill.

 

2. Raclette

Een echt Zwitsers gerecht is raclette. Hierbij grill je verschillende groenten, aardappelen en vlees. Onder de grill liggen pannetjes waarin je kaas verwarmt. De gesmolten kaas giet je vervolgens over je maaltijd heen. Perfect idee voor de kaasliefhebbers onder ons!

 

3. Fonduen

Fonduen kent vier varianten: kaasfondue, vleesfondue, visfondue en chocoladefondue. Bij vlees- en visfondue gaar je het eten in de fonduepan met olie of bouillon. Bij kaas- en chocoladefondue dip je verschillende lekkere hapjes in de pan gevuld met gesmolten kaas of chocola. Bij kaasfondue is stokbrood en groente heel lekker en bij chocoladefondue verschillende stukjes fruit. Fonduen kan dus als hoofdgerecht, maar ook als dessert.

 

4. Wok gourmetten

Kun je toch geen afscheid nemen van het ouderwets gourmetten? Probeer dan deze vernieuwende variant. In principe werkt het hetzelfde als gourmetten, alleen dan met kleine wokpannetjes. Dit gaat veel sneller dat normaal gourmetten waardoor de vitamines behouden worden en je gerechtjes blijven lekker knapperig. Wil ome Henk de gourmettradtie maar niet breken? Met de onderstaande grill kun je wokken, gourmetten, racletten en zelf pannenkoekjes, groenten of aardappeltjes bakken. Voor ieder wat wils dus.

 

5. Steengrill

Een gezondere variant van gourmetten is de steengrill. Het idee is hetzelfde, maar hierbij heb je geen olie nodig. De plaat waarop je je eten bereidt is gemaakt van graniet. Door een beetje zout op de grill te strooien blijft het vlees niet plakken. Ook kun je groenten als courgette en aubergine grillen. Zo kun je alvast beginnen met je goede voornemens voor volgend jaar! 

 

Lees ook: De lekkerste wijn van de Hema