Wat betekenen die kleine rode vlekjes op je huid?

Lichaam door Chloe

Sta je onder de douche en zie je ineens kleine, rode vlekjes op je huid? Dit hoeft geen directe reden tot paniek te zijn. Wel kan het heel vervelend zijn, vooral als het goed zichtbaar is. Maar waar komen deze vlekjes nou ineens vandaan en kan je er iets tegen doen?

kleine rode vlekjesLees ook: Lichte vlekjes op je huid? Dit kan het zijn 

Kleine rode vlekjes

Kenmerken de rode vlekjes zich als kleine puntjes van zo’n 1,5 tot 1 mm? Dan worden deze waarschijnlijk veroorzaakt door een hele kleine oppervlakkige bloeduitstorting. Dit wordt ook wel petechia genoemd, maar bloeduitstorting is toch wat makkelijker uit te spreken. Ze komen soms voor in clusters en kunnen ook variëren in kleur. Het kan erg lijken op een huiduitslag, en zijn vaak te vinden op je armen, benen, borst en gezicht. Toch kunnen ze ook op andere plekken van je lichaam voorkomen.

Oorzaak

De kleine, rode vlekjes ontstaan wanneer kleine bloedvaten beschadigen en openbreken. Een bloeduitstorting dus. Dat dit gebeurt kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het bijvoorbeeld komen door medicatie, ontstekingen of beschadigingen aan de huid. Ook zijn er verschillende ziektes als Pfeiffer gelinkt aan deze bloeduitstortingen. Er zijn enorm veel kwalen die deze rode puntjes kunnen veroorzaken. Gelukkig is dit in de meeste gevallen niets ernstigs.

Behandeling

De behandeling van de rode vlekjes verschilt per oorzaak. In vele gevallen zullen ze vanzelf verdwijnen. Dit is het geval als de oorzaak een bacteriële of virale infectie is. In sommige gevallen zal een medische behandeling nodig zijn, maar je kan ook zelf de genezing bevorderen door voldoende rust te nemen en voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen.

Huisarts

Het is in alle gevallen raadzaam om even langs de huisarts te gaan. Aangezien de rode vlekjes zoveel oorzaken kunnen hebben en enorm verschillen van onschuldig tot ernstig kan een huisartsbezoek dus geen kwaad. Die kan vervolgens beoordelen wat de oorzaak is en wat eraan gedaan kan worden.

Beeld: iStock

Lees ook: Waarom hipdips hartstikke normaal zijn