Zo stop je met vergelijken en boost je je zelfvertrouwen 

Psyche & spiritualiteit door Carina

Zelfvertrouwen hebben en zelfverzekerd zijn. Dat willen we allemaal, toch? Een mooi streven, alleen passen we als vrouw vaak onbewust een mechanisme toe dat niet werkt. Het leidt juist tot onzekerheid en wantrouwen. Ik heb het natuurlijk over jezelf vergelijken met anderen. Herken je dit en wil je weten hoe je kunt stoppen? Lees dan vooral verder. 

stop met jezelf vergelijken

Lees ook: 5 manieren om jouw mental health een boost te geven in corona-tijd

Zelfverzekerd zijn heeft niets met een ander te maken

Sterk in je eigen schoenen staan en je zelfverzekerd voelen over jezelf. Zoals het woord al aangeeft, heeft het alles te maken met je-zelf. Het gaat erom dat jij je goed voelt over jezelf en dat je jezelf accepteert zoals je bent. Zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid worden regelmatig gekoppeld aan iets wat je kunt of waar je goed in bent. Dus een kwaliteit die jij bezit.

Zelfvertrouwen wordt ook vaak in één adem genoemd met je eigenwaarde. Vooral wij vrouwen zijn er goed in om deze twee te koppelen. Als we ons onzeker voelen of weinig zelfvertrouwen hebben, zijn we geneigd om ons direct minderwaardig te voelen als persoon. Waarom gebeurt dit?

Ik zie vaak twee patronen. De eerste is dat vrouwen vinden dat hun onzekerheid en laag zelfvertrouwen er eigenlijk niet mogen zijn. Ze schamen zich ervoor en doen dan alsof of blazen hun zelfvertrouwen op om hun onzekerheid te verbloemen. Het tweede patroon is vergelijken met andere vrouwen. En dan vooral in de vorm van oordelen, roddelen of juist zichzelf minder vinden dan anderen.

Vergelijken is funest voor je zelfvertrouwen

Vergelijken doen we allemaal en is ook heel menselijk. Je zou denken dat jezelf vergelijken je een goed beeld geeft van hoe ‘goed’ je bent. Alles is relatief. Toch? Het klinkt inderdaad heel logisch, maar als het gaat om zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen werkt het juist contraproductief.

Ga maar eens na als je oordeelt over die vriendin die “alles kan eten en geen grammetje aankomt”. Of als je commentaar hebt op die vrouw op Instagram en “blij bent dat jij die putjes op je billen niet hebt”. Of jezelf hoort zeggen “dat bij haar alles lijkt te lukken en ze er nooit moeite voor hoeft te doen”. Hoe voel je je echt als je op deze manier vergelijkt? Grote kans dat het niet zelfverzekerd, gelijkwaardig of empowered is, maar eerder jaloers, minderwaardig of juist beter dan een ander. Vergelijken is dus funest. Bovendien ben je met je aandacht en energie vooral bij de ander in plaats van bij jezelf.

Zo boost je je zelfvertrouwen

Wat als je die aandacht en energie gebruikt om op jezelf te focussen? Als je je zelfvertrouwen wil boosten is het volgens mij belangrijk om allereerst te stoppen met vergelijken, roddelen en oordelen. Kijk of je hier wat bewuster van kunt worden bij jezelf. Het haalt namelijk je eigen vibe omlaag en levert niemand iets op. En als je wel voelt dat je wil vergelijken om progressie te zien, vergelijk jezelf dan met jezelf. Met een jongere versie van jezelf.

Daarnaast kan het fijn zijn om bij jezelf te checken wanneer je je onzeker voelt of weinig zelfvertrouwen ervaart. Is het omdat je iets nieuws gaat doen en het spannend vindt? Of omdat je jezelf niet mooi genoeg vindt of onzeker bent over bijvoorbeeld je lichaam? Haal jezelf in zulke momenten niet naar beneden, maar wees juist lief. Het is niet erg als je je af en toe onzeker voelt of niet lekker in je vel zit. Wat je op zulke momenten tegen jezelf zegt is zo belangrijk in het boosten van je zelfvertrouwen.

Ga je iets nieuws doen wat je spannend vindt? Support jezelf of vraag support van anderen. Zet kleine stapjes en focus op wat wel lukt of wat je wel durft. Voel je weinig zelfvertrouwen over je lichaam? Kijk of er delen zijn die je wel mooi vindt. Trek fijne kleding aan waar jij je lekker in voelt. Of geef jezelf een fijne massage en wordt (weer) intiem met je lichaam.

Het gaat erom dat je een fijne relatie met jezelf gaat creëren zodat jij your own best friend wordt!

via GIPHY

 

Carina begeleidt als Confidence & Zelfliefde Coach vrouwen om voor zichzelf te kiezen en vol zelfvertrouwen, schaamtevrij een authentiek leven te gaan leiden. Een leven volgens hun ritme en vol levenslust. Zelf heeft ze zich jarenlang aangepast en ging als pleasend mens door het leven. Totdat ze ruim 2 jaar geleden opgebrand raakte en na een mental breakdown zichzelf helemaal kwijt was. Na healing, coaching en vooral veel zelfonderzoek en laagjes afpellen is ze haar nieuwe pad in geslagen. Ze heeft haar baan opgezegd en yoga-, The Work- en mindfulness-opleidingen gevolgd. Ze organiseert workshops, biedt online cursussen aan en geeft 1:1 coaching. Neem een kijkje op haar website voor meer informatie.

3 redenen om al je emoties toe te laten in plaats van te onderdrukken

'Wat je denkt dat anderen van je vinden, vind je van jezelf'