Beauty / Lichaam
Lichaam

Vrouw zet elke dag ondergoedfoto online voor zelfacceptatie

Reageer 0

Wij vrouwen vinden allemaal wel iets niet mooi aan onszelf. Zijn het niet onze putjes, dan zijn het wel onze hangborsten of ons buikje. Een 141 kilo wegende vrouw uit Amerika besloot wat aan haar negatieve zelfbeeld te doen.
 
Denise Jolly (34) uit Californië vond het genoeg geweest: ze kon maar niet blij zijn met haar lichaam en baalde hiervan. Toen ze een keer ’s avonds laat over straat liep, vroeg ze zich af hoe het zou zijn om haar lichaam gewoon te accepteren en ervan te houden zoals het is. Zou het haar ook daadwerkelijk zelfverzekerder maken? Om daarop antwoord te krijgen, startte ze het Be Beautiful Project: Denise besloot om 30 dagen lang elke dag een foto van zichzelf in ondergoed - op een openbare plek! -  met de woorden ‘Be Beautiful’ op haar lichaam geschreven, te delen op social media. 
 
Niet mooi
“Bijna m’n hele leven lang heb ik mezelf niet leuk en mooi gevonden omdat ik dik ben”, legt de 141 kilo wegende Denise uit aan Daily Mail. “Ik ben dan ook m’n hele leven al dik geweest en de kans dat ik ooit slank word is nihil.” Dus in plaats van te streven naar een mission impossible, koos Denise ervoor om haar lichaam weer te accepteren en haar zelfvertrouwen terug te krijgen door foto’s van zichzelf in haar meest kwetsbare staat online te plaatsen.
 
 
30 day challenge
Dertig dagen lang, ‘datete’ Denise zichzelf door naar haar favoriete plekken te gaan en in ondergoed te poseren om zich elke date te herinneren. “Ik wilde iets persoonlijks doen”, zegt Denise over haar fotoproject. Het project hield ook het plaatsen van spiegels op verschillende openbare plekken in, het maken van foto’s van haar lichaam in het spiegelbeeld en dit in haar hoofd opnieuw te definiëren als mooi. “Veel van de foto’s heb ik zelf gemaakt. De spiegel was een manier voor mij om dat te doen en ook een manier om te moeten kijken naar mijn eigen lichaam”, legt ze uit. “Het was de eerste keer dat ik echt zo lang naar mezelf moest kijken.”
 
Reacties op social media
Een groot gedeelte van de uitdaging voor Denise was om de foto’s te delen op haar social media. Na het posten van de eerste foto van zichzelf waarop ze een strakke oranje slip dress draagt, voelde ze zich alsof ze wilde overgeven. Maar verrassend genoeg (vond ze zelf), kreeg ze overweldigend veel positieve reacties; 113 mensen ‘likete’ het album op Facebook en er kwamen tientallen comments van mensen die haar complimenteerden met haar moed.

Een andere uitdaging was het stug volhouden van het maken van dagelijkse foto’s terwijl voor een camera staan het laatste was wat ze op dat moment wilde. “Ik was gewoon verdrietig en wilde mijn lichaam helemaal niet delen met de wereld”, zegt ze. 

Inspiratie
Ondanks haar emotionele toestand, ging Denise door met het nemen van foto’s, omdat dat was wat ze moest doen volgens haar, ook al voelde ze zich niet goed. En haar volhardendheid werd beloond: na dertig dagen van foto’s maken, heeft ze haar zelfliefde gevonden. “Ik houd echt meer van mezelf en ik loop nu over straat met meer zelfvertrouwen”, zegt ze. Niet alleen heeft ze de band met zichzelf versterkt, ook heeft ze ontelbaar veel mensen geïnspireerd. “Ik heb zoveel brieven van mensen van over de hele wereld gekregen die me bedankten en vertelden dat dit project hen een soort ‘toestemming’ heeft gegeven om zichzelf als ‘mooi’ te zien”, zegt ze. “Dat is echt opmerkelijk en ik ben daar heel dankbaar voor.”

Wat vind jij van het Be Beautiful Project van Denise?
Foto's: Nic Alea, Airial Clark
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 10 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Dionne

  Ik vind het heel goed en knap van deze vrouw dat ze aan onzekerheid wil werken en deze wil overwinnen. Je moet ook trots op jezelf zijn ! No matter what! Maar ook als je trots op jezelf bent kun je realistisch zijn.

  Want wat ik hieronder ook al veel lees, 141 kilo is nou eenmaal niet gezond. En net als we tegenwoordig anorexia meisjes niet meer willen bestempelen als mooi, zouden we dit ook niet moeten doen bij mensen met obesitas. Wat er gezegd word, genen bepalen maar 1/3, dus dat betekent dat er prima wat af te vallen is. Verder is het een mentale kwestie, die vaak pas overwonnen kan worden als je trots bent dat je iest kunt bereiken. Super goed van dr! Maar streef naar gezond ipv dun :) (waar eerder een goed artikel over verscheen!)

 • Yves

  Ik ben altijd erg sceptisch als mensen zeggen dat ze "echt geprobeerd" hebben. Tegenwoordig betekent dat dat je een maand gediëet hebt ofzo. Of twee maanden sportschool. Dat is toch geen proberen.

  Net zoiets als dat mensen gitaar willen leren spelen, maar als ze binnen een jaar niet op Jimi Hendrix-niveau zitten geven ze het op.

  Afvallen is écht moeilijk voor die mensen. Eetgewoontes, emoties, schaamte etc. Maar het echte proberen en doorzetten kom je niet vaak meer tegen. In alles niet.
  Ik denk dat dát ook een groot deel van 'het obese-probleem' is. Mentaliteit in deze wereld.

 • glitterxx

  HEEL KNAP VAN DR!

  Ik durf het niet

 • Anoniem

  Ten eerste, respect voor deze vrouw dat ze dit durft! Toch wil ik wel even ingaan op de reacties hieronder. Ik studeer gezondheidswetenschappen en daar heb ik geleerd dat je genen/aanleg slechts voor zo'n 30% bepalend zijn voor je (over)gewicht. Het is dus goed mogelijk dat deze vrouw de pech heeft dat ze iets makkelijker aankomt, maar 141 kilo? Dat heeft ze er echt zelf aangegeten.
  Uiteraard zijn er ziektes of medicijnen waarvan je aan kan komen, maar vaak komt dit omdat je dan vocht vasthoudt of omdat je vreetbuien krijgt. Er zijn gelukkig weinig medicijnen die stofwisseling ernstig verstoren of de vetaanmaak in je lichaam extreem stimuleren! :)

  En ja, als healthfreak moet ik zeggen dat ik het niet goed vind dat mensen op deze manier dik zijn "goedpraten". Het is gewoon hartstikke ongezond en onnodig. Ik zou zelf niet over straat durven met zo'n lichaam, ik zou me dan zwak en bekeken voelen (en ik zou het snappen dat mensen afkeurend naar me keken). Dus ja, in die zin knap dat zij dat wel durft.

 • Heleen

  Je weet niet wat voorn ziektes er zijn, bekend en onbekend. Er zijn genoeg ziektes waarbij je gezond kan eten en zoveel kan sporten als je wilt zonder dat je "in treinvaart" gewicht bij verliest.

  Er zijn genoeg mensen die gezond eten, goed sporten en te zwaar zijn. Sommige mensen kunnen er niets aan doen. Ik vind niet dat iets moet worden waarbij mensen gaan zeggen goed gedaan van haar maar ze moet afvallen. Ik denk dat deze vrouw best veel geprobeert heeft om af te vallen, maar je zal jezelf altijd eerst moeten accepteren zoals je bent voordat je gewicht kan verliezen. Het is een eeuwige strijd tegen de kilos, en als het even tegenzit met afvallen zit het er zo weer aan. Iedereen moet blij zijn met wie ze zijn!

 • DesireeMelanie

  Wat een onzin dat 'dik zijn sowieso ongezond' is. Lang niet alle dikke mensen zijn ongezond. Dikke mensen hebben het minder vaak koud en zijn minder vaak verkouden of grieperig dan dunne mensen. Een hoge bloeddruk of diabetes hebben niet per se te maken met overgewicht. Ik ken plenty diabetici die 'gewoon' slank zijn.
  En het vetpercentage in een lichaam kan zelfs hoger zijn bij een slank iemand dan bij een dik iemand.
  Het lijkt me dus gezonder als mensen zich eerst verdiepen in dit soort dingen voordat ze met vooroordelen gaan gooien.

 • Gaiya

  Tja. Er komen steeds meer van die soort acties, en ik sta daar echt sceptisch tegen over. Natuurlijk is iedereen mooi zoals hij zelf is, maar dik zijn is gewoon ongezond. Ook al heb je een stofwisseling ziekte, dan kun je er nog altijd voor kiezen om vette dingen te laten staan, en enkel verzadigde vetten tot je te nemen, en gezonde voeding. Als je daarbij ook nog sport, dan gaat het als een treinvaart. Ik ben tegen pesten, maar dit soort dingen moeten ook niet gepromoot gaan worden, want straks word het weer een hype dat je ook mooi bent als je dik bent. Ja, natuurlijk, maar wel mooi ongezond.

 • Anoniem

  Gezond leven is zeker een must Chantal en ik snap je punt zeer zeker maar misschien heeft deze vrouw wel een stofwisselingsziekte of is er een andere reden waardoor deze vrouw maar moeilijk gewicht kan verliezen. Dat moet je altijd in je achterhoofd houden, niet alle mensen zijn te zwaar doordat ze een ongezonde levensstijl hebben.

  Al met al heb ik zeker respect voor deze vrouw dat zij zich zelf zo bloot durft te geven, er zullen er niet veel zijn die haar na durven te doen!

 • Maresa

  Mooi gezegd, Chantal! Daar sluit ik me helemaal bij aan.

 • Chantal

  Héél dubbel.
  Aan de ene kant is het super om je negatieve zelfbeeld te overwinnen en je lijf te accepteren. Het is heel belangrijk dat je lekker in je vel zit.

  Aan de andere kant, 141 kilo is gewoon veel en heel erg ongezond. Wil je dat wel accepteren? Ik zou er toch voor kiezen om te gaan sporten en gezond te gaan eten, en daarmee toch wat af te vallen. Niet voor anderen, maar puur voor jezelf.

  Je hoeft niet superslank te zijn om mooi te zijn of je goed te voelen, maar het lijkt me wel zo prettig als je gewoon een gezond lijf hebt. Mijn zelfbeeld werd in ieder geval veel beter toen ik gezonder ging leven!

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen