Vrouw zet elke dag ondergoedfoto online voor zelfacceptatie

Lichaam door Karin

Wij vrouwen vinden allemaal wel iets niet mooi aan onszelf. Zijn het niet onze putjes, dan zijn het wel onze hangborsten of ons buikje. Een 141 kilo wegende vrouw uit Amerika besloot wat aan haar negatieve zelfbeeld te doen.
 
Denise Jolly (34) uit Californië vond het genoeg geweest: ze kon maar niet blij zijn met haar lichaam en baalde hiervan. Toen ze een keer ’s avonds laat over straat liep, vroeg ze zich af hoe het zou zijn om haar lichaam gewoon te accepteren en ervan te houden zoals het is. Zou het haar ook daadwerkelijk zelfverzekerder maken? Om daarop antwoord te krijgen, startte ze het Be Beautiful Project: Denise besloot om 30 dagen lang elke dag een foto van zichzelf in ondergoed - op een openbare plek! -  met de woorden ‘Be Beautiful’ op haar lichaam geschreven, te delen op social media. 
 
Niet mooi
“Bijna m’n hele leven lang heb ik mezelf niet leuk en mooi gevonden omdat ik dik ben”, legt de 141 kilo wegende Denise uit aan Daily Mail. “Ik ben dan ook m’n hele leven al dik geweest en de kans dat ik ooit slank word is nihil.” Dus in plaats van te streven naar een mission impossible, koos Denise ervoor om haar lichaam weer te accepteren en haar zelfvertrouwen terug te krijgen door foto’s van zichzelf in haar meest kwetsbare staat online te plaatsen.
 
 
30 day challenge
Dertig dagen lang, ‘datete’ Denise zichzelf door naar haar favoriete plekken te gaan en in ondergoed te poseren om zich elke date te herinneren. “Ik wilde iets persoonlijks doen”, zegt Denise over haar fotoproject. Het project hield ook het plaatsen van spiegels op verschillende openbare plekken in, het maken van foto’s van haar lichaam in het spiegelbeeld en dit in haar hoofd opnieuw te definiëren als mooi. “Veel van de foto’s heb ik zelf gemaakt. De spiegel was een manier voor mij om dat te doen en ook een manier om te moeten kijken naar mijn eigen lichaam”, legt ze uit. “Het was de eerste keer dat ik echt zo lang naar mezelf moest kijken.”
 
Reacties op social media
Een groot gedeelte van de uitdaging voor Denise was om de foto’s te delen op haar social media. Na het posten van de eerste foto van zichzelf waarop ze een strakke oranje slip dress draagt, voelde ze zich alsof ze wilde overgeven. Maar verrassend genoeg (vond ze zelf), kreeg ze overweldigend veel positieve reacties; 113 mensen ‘likete’ het album op Facebook en er kwamen tientallen comments van mensen die haar complimenteerden met haar moed.

Een andere uitdaging was het stug volhouden van het maken van dagelijkse foto’s terwijl voor een camera staan het laatste was wat ze op dat moment wilde. “Ik was gewoon verdrietig en wilde mijn lichaam helemaal niet delen met de wereld”, zegt ze. 


Inspiratie
Ondanks haar emotionele toestand, ging Denise door met het nemen van foto’s, omdat dat was wat ze moest doen volgens haar, ook al voelde ze zich niet goed. En haar volhardendheid werd beloond: na dertig dagen van foto’s maken, heeft ze haar zelfliefde gevonden. “Ik houd echt meer van mezelf en ik loop nu over straat met meer zelfvertrouwen”, zegt ze. Niet alleen heeft ze de band met zichzelf versterkt, ook heeft ze ontelbaar veel mensen geïnspireerd. “Ik heb zoveel brieven van mensen van over de hele wereld gekregen die me bedankten en vertelden dat dit project hen een soort ‘toestemming’ heeft gegeven om zichzelf als ‘mooi’ te zien”, zegt ze. “Dat is echt opmerkelijk en ik ben daar heel dankbaar voor.”

Wat vind jij van het Be Beautiful Project van Denise?
Foto's: Nic Alea, Airial Clark