Fashion
Fashion

Zo scoor jij de mooiste koopjes in vintage winkels

Nieuwe outfits scoren in vintage winkels is niet alleen leuk voor je kledingkast, maar ook goed voor het milieu. De kleding ziet er vaak nog hartstikke goed uit, je betaalt een fractie van de nieuwprijs en je redt prima kleding van de prullenbak. Hoe vind je de beste koopjes in een vintage winkel? Wij helpen je!

Vintage items scoren

Lees ook:  Dit zijn de beste vintage shops in Utrecht

Vintage en tweedehands

Vintage winkels en tweedehands winkels zijn niet helemaal hetzelfde. In tweedehands winkels vind je vooral mode van nu, terwijl vintage items minimaal dertig jaar oud zijn. Als je op zoek bent naar echte, oudere mode, is een vintage winkel jouw place to be. Combineer oud met nieuw voor een zachter prijsje en steel de show met deze tips. 

Kijk meerdere keren rond

De één vindt zo’n volle kledingwinkel helemaal het einde terwijl een ander er juist een beetje overweldigd door raakt. De ultieme truc om koopjes te vinden, is door meerdere keren rond te lopen en goed te snuffelen tussen alle rekken. De vintage parels vind je namelijk op onverwachtse plekken. Sla niets over, ook al denk je dat het toch niets voor jou is. Het kan maar zo zijn dat het je uiteindelijk als gegoten zit en het je favo broek of shirt wordt.

Kom met een doel

Zo’n grote winkel met fantastische merken voor een prikkie is natuurlijk een waar paradijs voor kledingliefhebbers. Ook direct een grote valkuil, want je moet jezelf wel in de hand kunnen houden. Houd een duidelijk doel voor ogen waar je voor komt en focus daarop. Door specifiek op zoek te gaan, voorkom je dat je straks met drie tassen weer weggaat.

Koop kleding die je echt wilt

Zie je toch iets dat je niet per se nodig hebt, maar wat wel je aandacht trekt? Vraag jezelf eerst af of je het mooi genoeg vindt en of je er echt blij van wordt. Kun je er meerdere outfits mee maken of is het lastig te combineren? Wees er zeker van dat het de moeite waard is om te kopen. Anders sta je over een paar dagen weer voor de deur om je garderobe door te verkopen.

Zoek naar eventuele mankementen

Vintage kleding kan wat prijziger zijn en je wilt wel dat alles in orde is. Controleer de kleding dus goed voordat je iets koopt. Vintage mag dan anders zijn dan de meeste tweedehands kledingstukken, maar dat betekent niet dat alles in perfecte conditie is. Is er toch iets mis, beslis dan voor jezelf of het de prijs waard is en of je het makkelijk kunt repareren. Zo niet, laat het dan hangen, hoe pijnlijk het ook is.

Laat eventuele stereotypes en vooroordelen thuis

Juist in deze winkels kom je spullen tegen uit allerlei jaren, culturen en generaties. De kleding van de jaren tachtig is heel anders dan de dingen die we nu dragen, hoewel alle trends en mode een comeback maken. Oordeel daarom niet te snel als je een toffe broek ziet die je geweldig staat, maar die mensen in je omgeving niet zouden dragen. Neem ‘m gewoon mee. Grote kans dat je er juist hele leuke outfits mee kunt maken en binnen een mum van tijd draagt iedereen het. Draag kleren die jij leuk vindt en waar jij je lekker in voelt, dan zie je er altijd goed uit.

Lees ook: TIP! Deze supermarkten hebben plasticvrije shop-opties