'Wat je denkt dat anderen van je vinden, vind je van jezelf'

Psyche & spiritualiteit door Carina

Wat zie je als je in de spiegel kijkt? Een mooie vrouw die zichzelf accepteert en vertrouwen heeft in haar kwaliteiten? Of zie je vooral wat er allemaal ‘mis’ met je is? Te platte billen, te dun haar, pukkels, vlekjes, hangborsten. Of misschien wel het andere uiterste. Wat je ook ziet, het is niet per se dé waarheid.

zelfbeeld

Lees ook: Zelfliefde: 5 manieren om meer van jezelf te gaan houden 

Hoe ontstaat je zelfbeeld?

Jouw zelfbeeld zegt alles over hoe jij naar jezelf kijkt en waar jij op focust. Alles wat je ziet gaat door je filter, de spreekwoordelijke bril die je op hebt. En alles om je heen is letterlijk een spiegel van je binnenwereld. Het zelfbeeld wordt gevormd door alle gedachten en overtuigingen die je hebt. Die overtuigingen komen op hun beurt weer voort uit conditioneringen die in je jeugd ontstaan. Door woorden en beelden vanuit ouders, opvoeders, school, de cultuur en ervaringen die je als kind hebt.

Als kind kun je namelijk alles wat je ervaart nog niet filteren. Je weet niet dat je ouder misschien boos op je is omdat hij of zij een slechte dag heeft gehad op werk. Je snapt nog niet dat die vervelende opmerking niet per se waar is. Je kunt nog niet reflecteren of relativeren. Alles neem je aan voor waar omdat je afhankelijk bent van de mensen om je heen.

Dat is precies de reden dat jij een totaal ander beeld over jezelf kunt hebben dan hoe jouw vriendinnen je bijvoorbeeld zien. En vice versa.

Je mind houdt van oordelen

Wat jij dus ziet zegt vooral iets over jou en de bril waardoor jij kijkt. Alle oordelen, meningen, interpretaties komen vanuit die bril. Waar je naar kijkt is namelijk op zichzelf neutraal. Niet goed of slecht. Het is gewoon zoals het is. Als je jezelf in de spiegel ziet, staat daar in feite gewoon een vrouw met unieke kenmerken en een bepaald uiterlijk. Niets meer en niets minder. En dus ook niet meer of minder dan een andere vrouw.

Het is je mind (met z’n meningen, interpretaties en oordelen) die hier van alles van vindt. Dat is nou eenmaal wat je hoofd graag doet. Onderscheid maken, dit of dat, goed of slecht, lelijk of mooi. Op zich niets mis mee en soms juist heel nuttig om te overleven of als er gevaar dreigt. Maar minder handig als je hierdoor jezelf of anderen onnodig naar beneden haalt.

“I am not who I think I am. I am not who you think I am. I am who I think you think I am.” - filosoof Jason Silva

Wat je denkt ben je zelf

Naast je zelfbeeld, heeft de bril waar je door kijkt ook effect op alles wat je om je heen ziet en ervaart. Als je dus een mening hebt over iemand anders, dan zegt dit iets over jou. Je projecteert jouw denkbeeld op de ander.

Stel je ziet een andere vrouw en je zou graag een praatje met haar willen maken, maar je voelt je minderwaardig en denkt dat ze het vast heel raar vindt als je op haar af zou stappen. Je denkt hierbij dus voor de ander. Iets wat soms automatisch gebeurt, zonder dat je het zelf door hebt.

Of je hebt een oordeel over iemand die zich op een bepaalde manier kleedt of iemand die zijn of haar emoties openlijk uit. Ook dit oordeel zegt iets over jou. Het vertelt je dat jij dit oordeel eigenlijk over jezelf hebt als jij je zo zou kleden of je emoties openlijk zou uiten. Alles op je heen is dus een spiegel voor jezelf.

Buig je negatief zelfbeeld om

Merk je dat jouw zelfbeeld negatief is en dat je jezelf hiermee in de weg zit? Niet getreurd, je kunt hem namelijk ombuigen. Hoewel je zelfbeeld is aangeleerd, kun je jezelf ook een nieuw beeld aanleren. Geen quick fix uiteraard, aangezien je jouw spreekwoordelijke bril al jaren op hebt en je mind op die manier in elkaar zit.

Begin eens met je gedachten op te schrijven. Zo kun je er van een afstandje naar kijken en word je je bewust van alles dat er door je hoofd spookt. Daarna kun je deze overtuigingen onderzoeken op waarheid en er nieuwe gedachten tegenover zetten. Het belangrijkste hierbij is dat je dit ook echt gaat voelen in je lichaam.

Een methode als The Work van Byron Katie werkt hiervoor heel goed, daar werk ik zelf ook mee. Door de diepte in te gaan, kom je snel tot de kern en ervaar je een enorme shift. Je kunt een gedachte dan op een gegeven manier gewoon echt niet meer geloven! Je zet als het ware die bril af waardoor je nieuwe dingen gaat zien. Stapje voor stapje kom je tot een positieve beeld over jezelf en anderen.

 

Carina begeleidt als Confidence & Zelfliefde Coach vrouwen om voor zichzelf te kiezen en vol zelfvertrouwen, schaamtevrij een authentiek leven te gaan leiden. Een leven volgens hun ritme en vol levenslust. Zelf heeft ze zich jarenlang aangepast en ging als pleasend mens door het leven. Totdat ze ruim 2 jaar geleden opgebrand raakte en na een mental breakdown zichzelf helemaal kwijt was. Na healing, coaching en vooral veel zelfonderzoek en laagjes afpellen is ze haar nieuwe pad in geslagen. Ze heeft haar baan opgezegd en yoga-, The Work- en mindfulness-opleidingen gevolgd. Ze organiseert workshops, biedt online cursussen aan en geeft 1:1 coaching. Neem een kijkje op haar website voor meer informatie.

3 redenen om al je emoties toe te laten in plaats van te onderdrukken