Waarom binnen je comfortzone blijven je leven verpest

Psyche & spiritualiteit door Jeanine

Je weet van elke dag wat je kunt verwachten, niets is meer een verrassing voor jou. Heerlijk, toch? Altijd hetzelfde blijven doen is veilig en makkelijk, maar daar bereik je niet zoveel mee. Uit je comfortzone stappen lijkt in het begin misschien eng, want je hebt geen idee wat je gaat ontdekken of wat je te wachten staat. Die verandering is juist goed en wij vertellen je waarom.

Lees ook: Dit kun je doen tegen piekeren en stressen

Kleine veranderingen

Nieuwe dingen proberen lijkt misschien heel eng, maar zo’n big deal hoeft het niet te zijn. Je kunt juist klein beginnen. In je eentje naar de bioscoop gaan of ergens koffiedrinken kan een verandering zijn in wat je normaal doet. Klinkt een stuk minder eng, toch? Je stapt al uit je comfortzone als je iets doet dat je nog nooit eerder hebt gedaan. Maar wat is er eigenlijk nou zo erg aan binnen je comfortzone blijven?

Mislopen

Er zal niets veranderen als je altijd hetzelfde doet. Met andere woorden: tijd voor jezelf wakker te schudden. Aan iets nieuws beginnen, zoals een opleiding of een hobby, kan heel spannend zijn. Die spanning moet niet de reden zijn dat je het niet probeert. Stel je voor dat je het gewoon doet en die uitdaging aangaat. Hoe vet zou het zijn als je wél gaat paaldansen, solliciteert naar die uitdagende functie op je werk of op een nieuw persoon afstapt? Er kunnen zulke mooie dingen van komen. Die wil je echt niet mislopen.

Je weerhoudt jezelf van nieuwe kansen en mogelijkheden

Het kan heel spannend zijn om nieuwe dingen te proberen. Dat moet je er niet van weerhouden om dingen te ontdekken en misschien wel een andere weg in te slaan. Gewoontes en routines geven het leven structuur en dat is fijn. Dat hoeft niet te betekenen dat dat altijd de juiste keuze is. In die comfortzone zitten namelijk ook je negatieve gewoontes en gevoelens. Stel dat je een hekel hebt aan je huidige job en je het liefste iets voor jezelf wilt beginnen. Dat is best een grote stap: iets nieuws beginnen kan je onzeker maken. Wat als je de eerste maanden geen klanten krijgt? Zitten mensen wel op jouw producten of diensten te wachten? Je kunt dan in je comfortzone blijven met een baan die je echt drie keer niks vindt, of je neemt wel de gok. Als het op niets uitdraait, heb je het in ieder geval geprobeerd. En dat is ook wat waard.

via GIPHY

Je intelligentie gaat achteruit – ja, echt

Klinkt vergezocht, maar het is toch echt zo. De groei van je intelligentie blijft stilstaan als je altijd hetzelfde doet. Je kunt het zien als een spier die verzwakt als hij niet wordt getraind. Als je die ‘spier’ niet aan het werk zet, verandert er dus niets aan je intelligentieniveau. Door ‘m vaker te gebruiken, wordt hij sterker en houd je hem bezig. Je leert steeds meer en daardoor groeit je intelligentie. Je snapt dus wel wat er gebeurt als je lekker in je comfortzone blijft. Wanneer je iets nieuws probeert, ontstaan er allerlei kansen en mogelijkheden.

Die cursus die je altijd al wilde volgen, zorgt ervoor dat je nieuwe mensen leert kennen. Wie weet loop je daar wel de liefde van je leven tegen het lijf of ontmoet je je nieuwe beste vriendin. De wereld ligt aan je voeten als je buiten je comfortzone stapt! Heb je geen idee hoe je daarmee moet beginnen? Van 25 manieren om uit je comfortzone te stappen tot een heel stappenplan, wij helpen graag een handje.

via GIPHY

Lees ook: Gezonder leven: zo maak je het jezelf makkelijker