Gezonder leven: zo maak je het jezelf makkelijker

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Zeg je op zondag altijd: 'morgen ga ik echt beginnen met gezond leven'? Om maandag vervolgens te zwichten voor tosti's, patat en ijs? Waarschijnlijk zie jij er als een berg tegenop om gezonder te leven. Goed nieuws: het hoeft helemaal geen rocketscience te zijn. Als je kleine stapjes zet, worden ze vanzelf gewoontes.

foto gezond

Lopen in plaats van fietsen

Veel mensen trekken de hardloopschoenen aan als je gezonder willen worden, hun conditie willen verbeteren en/of willen afvallen. Maar wist je dat wandelen een effectievere manier is om kilo's kwijt te raken dan hardlopen? Laat dit dus je nieuwe regel worden: afstanden die je fietsend kan afleggen ga je nu lopen. Dus loop naar de supermarkt, loop naar de stad en loop naar je werk (als die dichtbij is). Is dit allemaal niet mogelijk voor jou? Plan dan vaste momenten in om een wandelingetje te maken. Haal bijvoorbeeld dagelijks tien minuutjes van jouw lunchpauze af om een blokje om te maken. Of loop een uurtje na het avondeten een rondje door te buurt. Saai? Luister een podcast!

Ga op een kookcursus

Soms komt een gebrek aan gezonde, gevarieerde voeding door een gebrek aan kennis. Kook je nog altijd met pakjes, potjes en poedertjes omdat je simpelweg niet beter weet? Een kookcursus volgen zou kunnen helpen. Je leert er niet alleen recepten from scratch te maken, ook word je bewuster van de voedingsstoffen in eten.

Neem een kleiner bord

Hoe groter je bord is, hoe meer je opschept én opeet. Onderzoekers hebben ontdekt dat je minder eet en eerder een verzadigd gevoel hebt, wanneer je van een kleiner bord eet. Doe er je voordeel mee!

Schakel je zorgverzekering in

Say what now? Je leest het goed. Zorgverzekering FBTO kan jou helpen met je #healthylifestyle. Als jij van je rookverslaving af wilt, dan kan je via de huisarts een verwijzing krijgen voor een stoppen-met-roken-cursus. Deze wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Naast dit programma kun je via je huisarts een vergoeding krijgen voor nicotine vervangende geneesmiddelen zoals notriptyline (Notrilen), bupropion (Zyban, Wellbutrin) en varenicline (Champix).

Ook als afvallen je doel is, kan je zorgverzekering een steentje bijdragen. Vanuit de basisverzekering ontvang je een vergoeding voor een diëtist voor maximaal drie uur per kalenderjaar. Wanneer je bij FBTO een aanvullende module Conditie en Fitheid aanzet, krijg je tot 150 euro per jaar vergoeding voor een gewichtsconsulent of diëtist die is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland. Daarnaast krijg je een vergoeding voor één van de schriftelijke- of online afvalprogramma’s van Happy Weight. En kun je gebruik maken van een Health Check. Klinkt goed, toch?

Lees ook: Waarom je 'het uitstrijkje' nooit over mag slaan