Deze ochtendroutine is het beste voor je gezondheid

Sport & gezondheid door Chloe

Met een goede ochtendroutine start je je dag veel fijner. Geen ontbijtje onderweg en de laatste vijf minuten sprinten om op tijd de deur uit te gaan, maar gewoon even rustig de dag op starten. Dit is niet alleen fijner, maar ook nog eens gezonder. Benieuwd naar hoe jij je ochtend het beste kan indelen? Dit is de beste routine voor je gezondheid.

Rustig de dag beginnen

Vlieg jij meteen van hot naar her zodra de wekker gaat of blijf je nog heel lang snoozen? Dat is beide niet goed voor je gezondheid. Het is belangrijk dat je je dag echt even rustig opstart. Dat betekent ook even een momentje voor jezelf nemen. Dus hulp als die wekker gaat meteen je bed uit, maar niet te hard van stapel lopen. Begin bijvoorbeeld met even lezen of mediteren. Ook kan je een paar ademshalingoefeningen doen om de dag rustig te beginnen.

Beweging

Bewegen in de ochtend activeert je spieren en zorgt ervoor dat je alertheid wordt verscherpt. Je lichaam wordt dus echt wakker. Nou hoef je niet direct een half uur te gaan hardlopen om dit resultaat te behalen. Je kan ook gewoon beginnen met een korte ochtendwandeling of een paar stretchoefeningen. 

Koude douche

Heb je na je beweging nog een energieboost nodig? Stap dan even onder de koude douche. Je lichaam maakt op deze manier extra cortisol aan en zorgt ervoor dat je wakker wordt. Daarbij heeft het ook andere voordelen zoals een verhoogd immuunsysteem en een betere mentale weerbaarheid.

Doelen bepalen

Bedenk wat je doelen zijn voor vandaag. Hierdoor gaat jouw onderbewustzijn er automatisch mee aan de slag. Neem dus echt even de tijd om te bepalen wat je vandaag wilt doen en schrijf dit ook op. Zo zal je gedurende de dag ook makkelijker keuzes maken.

Hydratatie

Omdat je 's nachts veel vocht verliest is het belangrijk je 's ochtends goed te hydrateren. Als je hiermee begint en je dus nog een lege maag hebt zal het vocht ook sneller worden opgenomen door je lichaam. Begin dus de dag met een glas water en ga daarna pas ontbijten.