Hoe herken je een alcoholverslaving?

Sport & gezondheid door Anjali

Veel mensen zijn niet vies van een drankje. Dat is zoals met bijna alles, prima zolang je dit met mate doet. Alcoholgebruik kan al snel uit de hand lopen. Hoe weet je nu of iemand te veel drinkt? Er zijn een aantal signalen die hierop kunnen duiden.

Zó herken je een alcoholverslaving en hoe je iemand in je omgeving hiermee kunt helpen.

Verschillende kenmerken

Het is moeilijk een alcoholverslaving bij iemand te ontdekken. Dit komt omdat alcohol sociaal gezien snel geaccepteert wordt en omdat verslaafden erg goed zijn in het verbergen van hun probleem. Toch zijn er signalen die op een verslaving wijzen. Iedereen is anders, en zo is ieders verslaving ook anders, maar er zijn kenmerken die bij een alcoholverslaving zeer regelmatig voorkomen.

Signalen

Verandering van karakter, zoals prikkelbaar zijn, liegen, defensief reageren, stemmingswisselingen, flessen verbergen, het tempo waarop iemand zijn of haar glas leegdrinkt, alcohol nodig hebben om te kunnen ontspannen en veel kauwgom gebruiken zijn signalen die mogelijk kunnen duiden op een alcoholverslaving.

Steeds duidelijker

Iemand met een alcoholprobleem is in het hoofd altijd bezig met drank. Je bent al snel je vrijheid kwijt omdat alcohol je leven gaat beheersen, ook al is dit meestal niet te zien voor anderen om je heen. Op den duur worden signalen steeds duidelijker: je komt bijvoorbeeld steeds te laat op je werk, je maakt meer fouten, komt afspraken niet na, hebt trillende handen of slaapt erg slecht. Verslaving is volgens artsen een progressieve ziekte, die dodelijk kan zijn als mensen niet in herstel gaan.

Hoe kun je iemand helpen? 

Vaak duurt het drie tot vijf jaar voordat iemand een verslaving onderkent. Als je iemand wilt helpen, zul je daar veel tijd voor vrij maken. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met een goed gesprek. Geef aan dat je je zorgen maakt zónder je eigen oordeel hierbij te noemen. Ook zul je veel geduld moeten hebben; iemand met een verslaving kan al snel defensief reageren of met een uitgebreid excuus komen. Na zo'n gesprek kan deze persoon je een tijdje op afstand houden door appjes te ontwijken en belletjes te negeren. Dit betekent dat zij de confrontatie nog niet aan konden en niet toe zijn aan een gesprek over verslaving. De drank wint momenteel van de vriendschap.

Blijf positief

Laat je niet weerhouden door deze afwijzende reacties, en besef dat je vriend of vriendin uiteindelijk gaat waarderen wat je voor ze doet of hebt gedaan. Blijf vooral lichtpuntjes brengen door bijvoorbeeld liefdevol contact als samen wandelen, het huis opruimen of samen sporten. Verslaving is een psychische ziekte en kan vergeleken worden met een depressie, dus het helpen van iemand met een verslaving moet je zonder verwachtingen doen. Wees er gewoon voor je naasten, en zorg dat ze weten dat je er altijd voor ze zult zijn.