Zo kom je uit je comfortzone

Psyche & spiritualiteit door Olfien
In je comfortzone zitten is veilig, makkelijk en fijn voor je eigen ritme. Maar wat als je jezelf betrapt op het blijven kleven in gewoontes, en je bent hier niet tevreden mee? Ze.nl biedt je een handig stappenplan!

We treden allemaal regelmatig uit onze comfortzone. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het starten met een opleiding, het verhuizen naar een vreemde stad of het gaan werken voor een nieuwe baas. Vaak zijn zulke grote stappen erg spannend, maar als je eenmaal gewend bent, worden het snel weer vaste gewoonten. Voor je het weet zit je in een nieuwe, veilige comfortzone! Maar wellicht kom je op een gegeven moment een keer op een punt dat er onvrede (in de vorm van te weinig uitdaging) in je leven komt. Wat doe je dan?

Stap 1: Erkennen
Erkenning is de eerste stap. Zo is het helemaal niet erg om al 15 jaar met dezelfde meiden om te gaan, maar misschien zou je graag een keer nieuwe vriendinnen willen maken. Hetzelfde geldt voor je eigen vertrouwde woonplaats, waar je al jarenlang op zaterdagochtend dezelfde boodschapjes doet. Bewustwording van je vaste patronen helpt bij het nemen van nieuwe stappen. Je moet echter wel zeker weten dat je uit je comfortzone wílt stappen, de kans van slagen is dan namelijk veel groter!Stap 2: Dóen!

Dit is vaak de moeilijkste fase en vereist enige doorzetting. Het is slim om te beginnen met kleine stappen. Verhuizen naar een ander land, een nieuwe vriendengroep zoeken en vijf nieuwe hobby?s nemen klinkt allemaal misschien spannend en leuk, maar uit je comfortzone treden hoeft echt niet zo drastisch te zijn. Zo kun je starten met het doen van activiteiten die je nog niet eerder hebt gedaan en eigenlijk wel zou willen doen.

Wil je op vrijdagavond per se naar een nieuwe film, maar heeft iedereen al andere plannen? Ga dan gewoon in je eentje! Natuurlijk voelt het eerst een beetje onwennig en speelt het ?anderen vinden me een loser?-gevoel op. Niks van aantrekken, jij bent lekker bezig met iets voor jezelf, wat anderen daarvan vinden is aan hen! En trouwens, wie zegt dat anderen negatief over je denken? Misschien zijn ze zelf stiekem ook wel aan verandering toe.

Naast bovengenoemd voorbeeld zijn er nog tal van andere activiteiten die je kunt ondernemen, zodat je uit je comfortzone treedt. Wat dacht je van:

  • In je eentje een middagje shoppen in een vreemde stad
  • Een ander kapsel nemen
  • Een nieuw gerecht maken, met ingrediënten die je normaal nooit gebruikt
  • Vrijwilligerswerk gaan doen
  • Een nieuwe sport uitproberen
  • Op een feestje/borrel/verjaardag iemand aanspreken die jou aardig lijkt
Stap 3: Reflectie

Reflecteren is waardevol en leerzaam. Welke activiteiten gingen er goed en wat ging er minder goed? Voelde het goed om uit je comfortzone te treden of was het toch nog onwennig? Eventueel kun je een klein dagboekje bijhouden over de keren dat je uit je comfortzone trad. Op die manier heb je een duidelijk overzicht en kun je zien aan welke punten je nog moet werken.Soms word je gedwongen om uit je comfortzone te treden. Misschien moet je voor je droombaan verhuizen naar een andere stad, of word je voor je werk overgeplaatst naar een afdeling waar je niemand kent. Het is dan belangrijk om je doel niet uit het zicht te verliezen. Natuurlijk is al het begin moeilijk, maar je zult zien dat je snel gewend raakt.

Maak het jezelf ook vooral niet moeilijker dan het is! Ga in het weekend lekker je nieuwe woonplaats verkennen en sluit je aan bij een sportclub. Stuur op je werk een mailtje rond en ga op vrijdag naar de gezamenlijke borrel. Allemaal goede ingangen voor nieuwe contacten! Je zult zien dat er overal mensen zijn waar je een klik mee kunt hebben en waar je in de loop van de tijd een band mee opbouwt. Maar allerbelangrijkste: doe altijd waar jij je goed bij voelt, vaar je eigen koers en laat je vooral niet uit balans brengen door mensen die een (negatieve) mening over jou hebben!

Vind jij het moeilijk om uit je comfortzone te treden?