Thirty-love: Bad mood day

Psyche & spiritualiteit door Ilse
Ik wil dat iemand me opraapt, met toegeknepen ogen de potentie in mij ziet en me dan flink opkalefatert. Ik heb een very bad day. Als het een bad hair day was, ging ik wel naar de kapper. Maar tegen een bad mood day helpt de kapper maar een beetje, maar vandaag zijn ?beetjes? niet goed genoeg. 
 
Ik wil onder mijn dekbed blijven, maar dan wil ik wel een fijner dekbed. Zo?n flanellen of eentje van fleece, alsof je in een knuffelbeer mag slapen. Ik wil huilen, hard en lang, maar dan wil ik wel lief getroost worden. Eigenlijk zou vandaag alleen een vriendje écht helpen. Een heel lief vriendje. Dan zou ik zielig op de bank zitten en zou hij thee zetten. Hij zou precies weten welke bonbons ik lekker vind en daar een hele doos vol van halen. Hij zou na het huilen mijn rode ogen kussen en vragen wat er toch aan de hand is met zijn dappere meisje. Ik zou mijn schouders ophalen, waarop hij me zou knuffelen en de nieuwe LINDA. zou kopen.
 
Ik had allang in de stad met vriendinnen de hippe single uit kunnen hangen. Maar temidden van een batterij good moods voelt mijn bad mood alleen nog maar zwaarder. Ik heb me afgemeld met een rotsmoes: ?ongesteld, sorry, buikpijn, kruik, bank.' 
'Sterkte!!!' kreeg ik terug van Elise. Ze moesten eens weten.
 
 
Die middag pendel ik heen en weer tussen mijn voorraadkast, de koelkast, het bad en de bank. Niks helpt. De voorraadkast en de koelkast zeker niet, want die zijn praktisch leeg, omdat ik over een paar weken in een skibroek moet passen. Het enige wat erin ligt is spinazie en radijsjes en die hebben nog nooit gewerkt tegen een bad mood day. Zelfs Mamma mia in de dvd-speler doet geen goed.
 
Die avond krijg ik nog een sms'je van Elise: ?Jij hebt tenminste een excuus. Grrr. Mijn vent voelt zich zonder reden lamlendig, wil alleen maar op de bank hangen en vraagt of ik zijn favoriete chips ga halen.? Ik voel een glimlach opkomen en  zie het onmiddellijk voor me: Olaf ligt met rode ogen op de bank en vraagt klagerig ?Ah, toe nou, liefie, één zakje maar.? Ik maar denken dat Elise zo?n geluksvogel is met die fijne vent van haar. Terwijl ik al jaren geen zieke, zielige vent heb hoeven verzorgen die vindt dat hij bijna doodgaat. Ik lach. Ik zit in mijn eentje op de bank en mijn lach neemt langzaam bezit van me. Alsof het geluid me bevrijdt en mijn hele huis vult met vrolijkheid. Dan ineens voel ik een scheut in mijn buik en ren ik naar het toilet. Niks onverklaarbare bad mood day. Gewoon de bad monthly period. Tijd voor een kruik en ibuprofen. Nog nooit heeft buikpijn zo verlichtend gewerkt: in één klap ben ik ervan af: mijn leugen, mijn mysterie en mijn verlangen naar een vent op de bank. Tijd voor een lekker warme kruik.

Lees ook de vorige Thirty-love columns!Thirty-love is de blog van Frederique Hoogerdoel, single, dertig-plus, advocate, woonachtig in Utrecht, verknocht aan haar beste vriendin Carien, ook single, stewardess en wonend in Amsterdam. Samen zoeken ze hun weg in de verwarrende wereld van het dertigers-daten. Daarbij worden ze gesteund en geplaagd door hun gesettelde vriendinnen met kinderen, die ze er soms ongewild op wijzen dat de wereld onherroepelijk veranderd is sinds ze twintig waren.

De blog geeft lezers de kans om mee te leven met Frederique, hoofdpersoon van Thirty-love, de roman in wording. Meer Frederique? Kijk op thirty-love.nl en facebook.com/thirtylove. Frederique is gecreëerd door schrijfster Ilse Nelemans.