Beauty / Haar
Haar

Hoe gebruik je een shampoo bar?

Steeds meer mensen laten de ‘fles’ staan en stappen over op shampoo bars. Het is plasticvrij en gaat langer mee en daar is het milieu maar wat blij mee! De shampoo in vaste vorm ligt in steeds meer winkels. Voor iedere haarsoort is er een variant te vinden. Je lokken wassen met zo’n blok zeep kan best wel even wennen zijn, dit moet je weten over een shampoo bar gebruiken.

Shampoobar gebruiken

Lees ook: Dit wist jij nog niet over shampoo!

Waarom een shampoo bar?

Als je wel eens een shampoo bar hebt zien liggen, weet je hoe klein en simpel ze zijn. De bars zitten meestal verpakt in een kartonnen doosje. Je kunt ze ook zonder verpakking kopen en bewaren in speciale zakjes of in een bewaardoosje. Heel duurzaam dus, want er komt geen plastic bij kijken. Daarnaast gaat een shampoo bar drie tot vijf keer (!) langer mee dan een fles vloeibare shampoo. Door zijn vaste vorm is het ideaal om mee te nemen in je handbagage. Geen gedoe met honderd milliliters of een fles die bij aankomst ontploft blijkt te zijn.

Waar kun je een shampoo bar kopen?

Je kunt op steeds meer plekken terecht om er een in handen te krijgen. In winkels zoals Lush, Kruidvat, Holland & Barret en de Bijenkorf kun je de shampoo bars krijgen. Een snelle Google Search laat zien dat er online ook redelijk veel plekken zijn waar je de natuurlijke shampoo kunt kopen. Goed excuus voor een (online) rondje shoppen!

Een shampoo bar gebruiken

Met een shampoo bar ga je net iets anders te werk dan met shampoo uit een fles. Het is geen rocket science, maar je moet er wel even aan wennen. Je gebruikt de shampoo bar zo:

  1. Stap onder de douche en maak zowel je handen als je haar nat.
  2. Wrijf de shampoo bar tussen je natte handen of over je natte haar. Let wel op dat hij niet valt, want hij kan glibberig worden.
  3. Heb je genoeg schuim? Leg ‘m dan weg en masseer de shampoo in je haar. Spoel daarna uit en gebruik eventueel nog conditioner. Deze zijn ook als blok verkrijgbaar.

Onze tip: als je de shampoo voor het eerst gebruikt, kan je haar na het wassen stroef aanvoelen. Dat is per persoon anders, zeker als je overstapt van shampoo met sulfaten en parabenen op een natuurlijke shampoo. 

Shampoo bar bewaren

Het bewaren van een shampoo bar vraagt om iets meer aandacht. Om er zo lang mogelijk van te genieten, kun je hem beter niet in de douche laten slingeren. Hij kan dan vast blijven plakken aan de tegels. Als een ander gaat douchen, wordt hij weer nat en stroomt je shampoo zo het putje in. Zonde! Leg het blok daarom op een droge plek, bijvoorbeeld in een zeepbakje, en berg ‘m op in een speciaal zakje of bewaarblik. Vooral handig als hij bijna op is en je allemaal losse stukken hebt. Schoon haar en minder plastic in de wereld, wat wil je nog meer?

via GIPHY

Lees ook: Dit is de vieze reden waarom je elke dag de haren uit je borstel moet halen

Bron: iStock