Dit wist jij nog niet over shampoo!

Haar door Redactie Ze.nl

Frisse lokken, wie houdt er niet van? We zouden eerlijk gezegd niet weten wat we zonder shampoo zouden moeten. Het is een life-saver bij vet of vies haar. Alleen waarmee we onze haren wassen denken we weinig na. Als-ie maar lekker ruikt en je coupe vetvrij maakt. Hoog tijd om mee te weten over shampoo. Wist jij dit al?

shampoo

De komst van shampoo begon bij zeep

Het woord shampoo is afkomstig van het Hindi-woord champo, dat kneden of masseren betekent. In het begin maakten Engelse kappers shampoo door zeep te koken in sodawater. Hier voegden ze dan kruiden en bloemen aan toe om de geur wat lekkerder te maken. Vroeger leken zeep en shampoo namelijk nogal op elkaar, omdat ze beiden een bepaald wasmiddel bevatten. Na verloop van tijd werd shampoo steeds makkelijker te maken en werd het, uiteindelijk, in flessen gestopt.

Veel schuim betekent niet altijd beter

In eerste instantie moet shampoo vet en vuil uit het haar halen, en daar zijn ingrediënten (sulfaten) voor nodig die de shampoo laten schuimen. Maar door te veel schuim kan het haar uitdrogen, krijg je sneller klitten en gespleten haarpunten en gaat je huid meer oliën produceren waardoor het vetter wordt. Waarom het dan toch nog in veel shampoos zit? Het is goedkoop en produceert veel schuim, en dat is toch iets waar veel mensen op letten bij het kopen van een shampoo.

Haar moet je niet te vaak wassen

Onze hoofdhuid bestaat uit talloze talgkliertjes die de huid beschermen, maar die ook in ons haar terechtkomen. Het resultaat: vet haar! En dat is het laatste wat we willen. Door het elke dag te wassen wordt het haar vetter, maar hoe kan dat eigenlijk? Nou, dat komt omdat de hoeveel talg die geproduceerd wordt, beïnvloed wordt door stimulatie en temperatuur van ons hoofd. En als je je haren dus zo vaak wast, stimuleer je niet alleen je hoofdhuid, maar komt je haar ook vaak in aanraking met warm water. Kappers adviseren om je haar 2 tot 3 keer per week te wassen. Als je krullen of kroes haar hebt wat talg nodig heeft om soepel te blijven, dan is één keer per week de max.

Twee is beter dan één

Shampoos werken het beste als je jouw haar twee keer met shampoo wast. De eerste keer haalt een shampoo namelijk enkel het oppervlakkige vuil uit je haar, zoals haarproductresten en vuil van buitenaf. De tweede keer kan de shampoo je hoofdhuid en je haren volledig reinigen. Daarna gebruik je uiteraard een conditioner om je haarschubben te sluiten en je punten te verzorgen.

Lees ook: Last van haaruitval? Dat kan hierdoor komen (en zo stop je het)