Last van haaruitval? Dat kan hierdoor komen (en zo stop je het)

Haar door Redactie Ze.nl

Ben jij ook zo gesteld op je wapperende lokken en krijg je een lichte paniekaanval als je een paar haren op de grond ziet vallen? Relax! Zo'n stressmoment is totaal niet nodig, want vaak kun je de oorzaak zelf al verhelpen. Dit zijn namelijk de meest voorkomende redenen voor haaruitval en nog belangrijker: zo stop je het.

haaruitval

Lees ook: Alles wat je moet weten wanneer je voor het eerst je haar gaat verven

Gewichtsverlies

Ben je in een korte tijd veel gewicht verloren? Dan kan dit zomaar de oorzaak zijn van jouw haaruitval. "Zo'n zes tot twaalf weken nadat je veel gewicht bent verloren, kan je haar flink uitvallen.", vertelt hoofdhuid-specialist Anabel Kingsley aan Cosmopolitan. Vaak gebeurt dit enorme gewichtsverlies door middel van een crashdieet: daardoor loop je veel voedingsstoffen mis die goed zijn voor je lokken.

Vitaminetekort

Haaruitval kan ook komen door een te kort aan vitamine B12. Heb je de laatste tijd echt geen energie meer en ben je constant moe? Dan kan het zomaar eens zijn dat jij te weinig van deze vitamine in je lichaam hebt. Niet alleen te weinig vitamine B12 kan leiden tot haarverlies, ook een gebrek aan ijzer, vitamine C, vitamine D of koper kan er voor zorgen dat jij last krijgt van haaruitval. 

Stresskip

Na een stressvolle periode zul je merken dat je opeens meer haar verliest. Door stress wordt het mannelijke hormoon androgeen aangemaakt, wat haarverlies in werking kan zetten. Helaas is dit niet de enige invloed op je lokken: "Stress kan ook leiden tot hoofdhuidproblemen zoals roos, maar ook het verstoren van eetgewoontes en het spijsverteringsstelsel. Al deze negatieve invloed kan er voor zorgen dat je een paar haren verliest", aldus Anabel. 

via GIPHY

Mannelijke hormonen

We blijven nog even wij de hormonen, want volgens Annabel spelen deze een grote rol bij het regelen van de haargroeicyclus. "Het vrouwelijke hormoon oestrogeen is een haarvriendelijk hormoon en helpt om je haar te laten groeien. Het mannelijke hormoon, androgeen (hé daar is 'ie weer!), is niet zo vriendelijk voor onze lokken en kan daarmee ook onze haargroeicyclus verkorten," aldus de hoofdhuid-specialist. 

En nu is het genoeg!

Ben je die uitgevallen haren he-le-maal zat? Dan hebben wij goed nieuws: er zijn genoeg manieren om haarverlies te stoppen. Zorg er first of all voor dat je een verantwoord dieet volgt en dat je genoeg vitamines binnenkrijgt. Geen fan van fruit? Dan is het slikken van vitaminetabletten jouw beste vriend. And last but not least: druk niet zomaar op de alarmbel als je een paar haren op de grond ziet liggen. Een mens verliest gemiddeld 100 haren per dag! Het is dus vrij normaal als je hier en daar wat haren tegenkomt. En: maak altijd je haarborstel schoon!

Producten tegen haaruitval

Als je last hebt van haaruitval is het ook belangrijk dat je kritisch gaat kijken naar welke producten je gebruikt. Misschien verlies je veel haren omdat je verkeerd kamt! Als je veel last hebt van klitten, kun je een anti-klitkam in combinatie met een anti-klitspray gebruiken. Ook een (leave-in) conditioner of haarmasker gebruiken, voedt het haar en vermindert de breekbaarheid. Naast bovenstaande tips kun je ook een serum naar haaruitval kopen die je om de dag moet gebruiken. 

 

Beeld: iStock

Lees ook: 5 kapsels die een regenbui wel overleven