Gespleten punten: kun je dode puntjes écht 'tot leven wekken'?

Haar door Jeanine

Hoe goed je je haar ook verzorgt, de puntjes zullen altijd gaan splijten. Het krijgt dan ook veel te verduren. Van strakke knotjes, ruwe handdoeken en regelmatig met hitte in de weer gaan wordt je haar niet heel blij. Al gauw zit je met je handen in het haar, want die split ends zijn nou eenmaal onvermijdelijk. Is het echt mogelijk om nieuw leven te blazen in dode haarpunten?

Gespleten haarpunten

Lees ook: 7 x Simpele trucjes om meer volume in je haar te krijgen

Waardoor krijg je gespleten punten?

Gespleten haarpunten zijn een teken dat je haar is beschadigd. Steil je je haar tot kaarsrechte lokken of ga je met sexy waves door het leven? Dat staat natuurlijk prachtig, maar hitteproducten zijn killing voor je haar. Daarnaast kan je haar ook splijten als je het te ruw droogmaakt met een handdoek. Verf je regelmatig je haar in een andere kleur? Dan kun je de drogisterij voor een pakje verf beter vermijden en naar de kapper gaan. Als je ooit met dichtgeknepen neus je haren hebt geverfd, weet je waarschijnlijk wel dat de ammonia in de verf heel sterk is. Het chemische goedje moet ervoor zorgen dat de schubben open komen te staan en de verf opnemen, maar je kunt je wel voorstellen dat dit niet héél goed is voor je lokken.

Schade beperken

De brandende vraag is natuurlijk: kun je de gespleten punten compleet herstellen? Helaas pindakaas, dat gaat niet. Als de punten eenmaal zijn gespleten, groeien ze niet meer aan elkaar. Je kunt ze wel zoveel mogelijk behandelen om de schade een beetje te beperken. Een haarpunt kan namelijk in meerdere strengen splijten en zelfs afbreken. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Gebruik conditioner

Conditioner geeft je haar de bescherming die het nodig heeft. Het herstelt niet alleen, maar voedt het ook nog eens. Heel belangrijk als je je lokken lang mooi wilt houden.

2. Ontklit voorzichtig

De frustratie wanneer je haar in de klit zit is heel herkenbaar. De borstel boos door de knopen halen helpt totaal niet en maakt het alleen erger. Haal de borstel niet van bovenaf in één keer door je haar, maar begin vanaf de onderkant. Borstel voorzichtig klit na klit uit je haar en gebruik van tevoren een anti-klitspray om je haar wat soepeler te maken.

3. Gebruik minder vaak je föhn, steil- of krultang 

Behoorlijk wat om van je te vragen, we know. Je steiltang, föhn en krultang zijn natuurlijk onmisbaar, maar ze beschadigen je haar wel heel snel. Heb je ze toch nodig? Investeer dan in een goede hittespray die je haar beschermt tegen de warmte.

4. Gebruik een katoenen shirt

Het klinkt misschien gek om je haar af te drogen met een shirt, maar het helpt echt. Het materiaal is een stuk minder ruw en zorgt voor minder wrijving. Gebruik je liever een handdoek? Neem er dan het liefst eentje van microvezel en dep je haar voorzichtig droog. Knijpen, draaien of met nat haar gaan slapen zijn echte boosdoeners.

5. Verzorg je haar extra goed

Broos, droog en kwetsbaar haar splijt sneller. Extra verzorging is dan mooi meegenomen. Bepaalde haarvitamines kunnen je haar van binnenuit voeden en helpen aansterken. Wil je je haar ook van de buitenkant verzorgen, dan helpt een masker of olie. Maak je eigen haarmasker of koop er een in de winkel dat je haar intensief voedt en hydrateert. Happy hair, happy you!

 

Gespleten punten weghalen

Je kapsel wordt er jammer genoeg niet mooier op als de punten eenmaal gespleten zijn. De meest effectieve oplossing, is een bezoekje te brengen aan de kapper. Het is even slikken als je ziet hoeveel eraf moet, maar dan heb je wel direct een professional die weet wat ‘ie doet. Je kunt het beste iedere tien tot twaalf weken je lokken laten knippen. Heb je het idee dat je vaker langs moet komen of juist moet minderen? Vraag je kapper dan vooral eens om advies, want hij kan je het beste vertellen wat goed is voor jouw coupe.

via GIPHY

Lees ook: 14 gouden tips voor mensen met krullend haar