Waarom het belangrijk is je haarborstel schoon te maken

Haar door Anjali

Je doet er waarschijnlijk alles aan om je haar zo goed mogelijk te verzorgen: Je heb een speciale haar was routine, gaat op tijd naar de kapper en gebruikt middeltjes om je haar zo goed mogelijk te beschermen. Maar maak je je haarborstel wel eens schoon? Zo niet, is het misshien handig om hier eens mee te beginnen.

Bacteriën

Bacteriën kunnen zich overal verzamelen. In je kleding, een washand, op je kussen of in je haarborstel. Dode huidcellen en resten van producten die je in je haar gebruikt blijven zitten in je haarborstel of kam. Zodra je je haar borstelt komen deze achtergebleven resten in de borstel terecht, en wanneer je je haar nog eens kamt komen deze resten weer terug in je haar, Dit kan ervoor zorgen dat je haar sneller vettig of zwaarder wordt, waardoor je vaker last hebt van een bad hair day. Ook de gezondheid van je haar kan eronder lijden: Een vieze haarborstel kan zorgen voor klitten in je haren, met als gevolg dat je haar afbreekt en dat de punten kunnen splijten.

Schimmels en infecties

Niet alleen de gezondheid van je haar wordt beïnvloed, maar ook de gezondheid van de hoofdhuid. Een vieze haarborstel kan bacteriën en schimmels met zich meebrengen, waardoor je infecties aan de hoofdhuid kunt overhouden. Denk hierbij aan folliculitis, een infectie van de haarzakjes. Ook kan de olie en viezigheid op de haarborstel leiden tot roos en wratjes.

Schoonmaken

Je merkt dat je haarborstel toe is aan een grote schoonmaakbeurt als de klitten niet zo goed meer uit je haar komen als normaal. Begin dan met het verwijderen van de losse haren die in de borstel zitten. Dit kun je sowieso elke paar dagen even doen, om te voorkomen dat het een grote klus wordt. Het vuil dat achterblijft op de borstel kun je gemakkelijk weghalen met een dun voorwerp, als een potlood of speldje. Als het lastig is dit vuil van de borstel af te schuiven, kun je dit doorknippen met een schaar. Als het grove vuil verwijderd is, is het tijd voor een sopje. Leg de borstel in een mengsel van warm water, soda en/of ammoniak en laat het ongeveer een paar uur weken. Met een oude tandenborstel kun je het laatste vuil wegschrobben. Laat de haarborstel een tijdje drogen en je kunt 'm weer gebruiken!