Waarom mensen over je heen lopen en hoe je het stopt

Psyche & spiritualiteit door Chloe

Ben jij iemand die niet snel haar woordje klaar heeft en makkelijk over zich heen laat lopen? Dan is het tijd voor verandering. Niemand wil als voetveeg behandeld worden, maar voor de één is dat niet zo makkelijk als voor een ander. Daarom willen wij je daar graag een handje bij helpen.

over je heen lopenLees ook: Zo weer je giftige mensen uit je leven

Waarom lopen mensen over je heen?

Hoewel niet iedereen je als voetveeg zal gebruiken, komt het toch regelmatig voor. Heel vervelend, maar waarom doen deze mensen dit? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: omdat ze het kunnen. De mensen die over jou heen lopen hebben waarschijnlijk een wat dominantere persoonlijkheid. Ook verwachten of weten deze mensen dat je hun gedrag toch laat gaan, en juist daarom doen ze het.

Zo stop je het

Van mensen om je heen hoor je vast wel eens dat je niet zo over je heen moet laten lopen, maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Aangezien mensen zich aanpassen op jouw gedrag, moet je eerst bij jezelf zijn. Denk dus niet te laag over jezelf en sta je mannetje. Die mensen die constant over je heen lopen, zullen dit niet bij iedereen doen wat betekent dat zij precies weten waar grenzen liggen en deze respecteren. Geef dus duidelijk jouw grenzen aan en ze zullen ook die van jou respecteren. Wanneer mensen nog doorgaan nadat jij je grenzen duidelijk hebt aangegeven, blijf dan rustig en ga weg uit de situatie. Je hoeft het absoluut niet te pikken als iemand over je grenzen gaat. Zelfvertrouwen is hierbij heel belangrijk. Denk dus niet te min over jezelf, want dat is nergens voor nodig.

Beeld: iStock

Lees ook: Door dit trucje zullen mensen niet meer tegen je liegen