5 gouden tips tegen een winterdepressie

Na de gezellige feestdagen volgt een somber vooruitzicht... Koude en natte wintermaanden, en dan ook nog die lockdown. Het is lastig om positief en vrolijk te blijven in deze barre tijden. Heb je snel last van een winterdepressie? Je bent niet alleen... en er zijn tips om het leed te verzachten. 

winterdepressie

Winterdepressie: 5 gouden tips

Heb jij net als een half miljoen Nederlanders een winterdepressie? Een winterdepressie klinkt heel erg, maar valt eigenlijk mee. Het is volgens de site winterdepressie.nl geen echte depressie, maar een lichte vorm daarvan. De redenen dat jij er als een zombie bijloopt zijn de korte dagen en het weinige licht dat jouw vitamine Z(on) aanvult.

Family and friends first

Ook al ben je zo chagrijnig als Octo uit Spongebob, vergeet niet om leuke dingen te gaan doen met familie en vrienden. Dat is makkelijk gezegd dan gedaan in de zoveelste lockdown. Momenteel kun je niet meer dan lange wandelingen en lunch afhalen, maar probeer hier ook een feestje van te maken. Probeer geluk te halen uit kleine momenten. En vergeet niet om plannen te maken voor dit jaar. Prik alvast een datum voor een vriendenweekendje, een museumdagje met je partner of dagje wellness met je lieve zus. Zo heb je weken om ernaar toe te leven. Weersta de drang om thuis te blijven en ga lekker op pad. Contact met anderen zal je goed doen, echt waar!

Breng de zon in je huis

Gooi die gordijnen open en lap die ramen maar eens goed. Grote planten kun je het beste uit het raamkozijn halen. Daarna kun je lekker met een kopje Sint Janskruid thee in de zon gaan zitten. Ook kun je speciale lampen in huis halen, bijvoorbeeld van Philips. Je kunt natuurlijk ook de zon op zoeken bij een zonnestudio of lekker onder de zonnebank kruipen. Zo krijg je op de koop toe een lekker bruin huidje. Mochten je klachten de spuigaten uitlopen dan kun je in het ziekenhuis terecht voor lichttherapie. Ga altijd eerst langs bij je huisarts.

Ga naar de zon!

Is een zonnebankabonnement niet genoeg? Plan dan een vakantie naar de zon. Er even tussenuit zijn zal je goed doen! Al is het maar een weekje. In verband met de coronamaatregelen zal het niet mogelijk zijn om vakantie te vieren in alle landen, maar over enkele weken zullen er vast meer mogelijkheden zijn. Zijn het je financiën die je tegenhouden? Dan kun je ook lenen. Geld lenen voor je vakantie (ja het kan!)

Thee is je beste vriend

Kamillethee helpt je overdag om meer te concentreren en ’s avonds kun je er heerlijk van slapen. Een echte superheld onder de bakjes van getrokken bladeren. Maar ook een kopje thee met Sint Janskruid zou nooit geweigerd moeten worden. In Sint Janskruid zit namelijk een natuurlijke antidepressiva. Pas op met frisdrank. Een onderzoek vond een verband tussen frisdrank en depressies. Mensen die meer dan 4 blikjes (light) frisdrank per dag dronken, hebben een hoger risico van 30% om depressief te worden.

Move that ass 

Bewegen is sowieso goed voor je, maar helemaal als je een dipje hebt. Ga lekker naar buiten en pak het eerste ochtendlicht mee. Stap op je fiets als een ware wielerkoningin en race naar je werk. Eenmaal daar kun je tijdens de pauze een rondje lopen. Al is het maar een minuutje of drie: zonlicht en beweging doen wonderen. Natuurlijk hoef ik je niet te vertellen dat sporten ook erg goed voor je is. Trek die sportkleding aan en ga lekker hardlopen. Tijdens het sporten komen er allerlei gelukshormonen vrij die jou weer een happy gevoel geven!

Home make-over

We zitten vaker thuis en dat betekent voor velen dat we meer in en om het huis willen klussen. Logisch, want je raakt letterlijk sneller uitgekeken op je interieur en exterieur. Een make-over (zelfs als het om één kamer gaat) houdt je lekker bezig. Maak er een project van om eindelijk jouw droomhuis te realiseren. Weinig poen op de bank, maar wel grote dromen? Je kunt veel meubelstukken en -accessoires DIY'en. Neem maar eens een kijkje op Pinterest of TikTok. Daarnaast kun je ook een persoonlijke lening afsluiten om je interieurdromen te verwezenlijken. Zo kun je het gelijk goed aanpakken.

Lees ook: Volgens wetenschappers zijn dit de beste afvalmethodes