Tips om een winterdepressie te verslaan

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Duik de keuken in
Koken is een fijne afleiding van je dagelijkse zorgen en in combinatie met een gezonde maaltijd is het ook nog eens een belangrijk ingrediënt voor een goed humeur. Dit bleek uit een Brits onderzoek naar de relatie tussen eten en onze gemoedstoestand. De onderzoekers verdeelden de testpersonen over twee groepen. De ene helft at zo veel mogelijk gezonde voedingsproducten en de andere helft mocht zich volstoppen met ongezond voedsel. Wat bleek: de gezonde eters waren prettig voldaan en goedgemutst na een maaltijd, maar de slechte eters waren moe, slaperig en voelden zich geprikkeld. Vermijd dus snoep en junkfood en eet veel volkerenproducten, noten, mager vlees en vette vis.

Blijf (buiten) actief

Sleur jezelf van de bank af en ga sporten. Na een flinke inspanning, maakt je lichaam namelijk endorfine aan. Hoe gek het ook klinkt: na het sporten geeft deze stof je juist een energieboost en een heerlijk ontspannen gevoel. Je bent helemaal goed bezig als je in de buitenlucht sport of een flinke wandeling maakt. Hoe meer daglicht, hoe minder het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt. Je bent dus meer opgewekt als je regelmatig een frisse neus haalt.

Plan leuke dingen

Niemand heeft gezegd dat je in de winter verplicht thuis bij de kachel moet blijven zitten. Plan leuke dingen, zodat je ook in de wintermaanden naar iets uit én op iets terug kan kijken. En deze uitjes hoeven je ook niet de kop te kosten. Zo vind je op Uitmetkorting.nl een groot aanbod van leuke uitjes met aantrekkelijke kortingen. Wat te denk je van een overnachting met 15% korting in de Efteling Bosrijk met gratis toegang tot het park? Of laat je verwennen in de thermen van Elysium en krijg korting op je bezoek.

Stop doemgedachten


Belemmerende gedachten verstoren je gemoedstoestand en laten problemen groter lijken dan ze werkelijk zijn. Hoe lekker het ook kan zijn om te zwelgen in zelfmedelijden, kap het zo snel mogelijk af en maak de zorgen waarover je tobt concreet. Oftewel: draai het rampenscenario om naar een positieve afloop door dit in gedachten te visualiseren. Wedden dat jij je een stuk geruster voelt?

Kom dichterbij

Is het buiten echt te guur, maak het dan lekker knus met je lief. Seks helpt tegen stress en geeft een heerlijk ontspannen gevoel, omdat het stemmingsverbeterende hormoon oxytocine vrijkomt. Maar rol niet gelijk van je partner af na de daad. Oxytocine komt ook vrij door lichamelijke aanrakingen. Dus een lang naspel waarin er geknuffeld, gekust en gestreeld wordt, is een grote plus voor je humeur. Tip: zit de sleur een beetje in je seksleven? Geeft het een boost en trek een kaart uit het boekje Seks, 52 kaarten van Emily Dubberley en laat je verrassen door een nieuwe standje.

Zo kom jij de winter wel door!