Zo weer je giftige mensen uit je leven

Psyche & spiritualiteit door Chloe

We zijn er allemaal mee in aanraking gekomen: giftige mensen. Hoewel we het niet altijd door hebben, kunnen deze mensen een negatieve invloed hebben op je leven. Het is dus belangrijk om deze mensen op tijd te herkennen en vooral zo min mogelijk mee in aanraking te komen.

Lees ook: Over narcisme: 5 redenen waarom we in een destructieve narcistische relatie blijven 

Giftige mensen

Giftige mensen zullen we allemaal wel eens tegen het lijf lopen. Dit zijn mensen die anderen manipuleren om er zelf beter van te worden. Het kan zijn dat deze mensen een persoonlijkheidsstoornis hebben, maar dit hoeft niet altijd. Hoe dan ook zijn dit mensen die een grote negatieve invloed op je leven kunnen hebben en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Herkennen van giftige mensen

Belangrijk is om deze mensen te herkennen. Zo kan je jezelf het beste beschermen. Giftige mensen kan je aan hun eigenschappen herkennen. Denk bijvoorbeeld aan een gebrek aan empathie, zich niet willen verontschuldigen en het gebruiken van mensen in hun omgeving. Giftige mensen zijn ook mensen waar je niet op kunt rekenen. Je kunt ze niet vertrouwen en waarschijnlijk zullen jullie ook geen vrienden zijn. Door deze eigenschappen te herkennen, kan je deze mensen dus weren uit je leven.

Omgaan met giftige mensen

Helaas zal je deze mensen niet altijd kunnen ontlopen. Soms kom je in een situatie waar je er echt niet omheen kan. Zodra je giftige mensen kan herkennen, kan je ook leren ermee om te gaan. Het is belangrijk om je vooral niet te laten beïnvloeden door iemands gedrag. Stel duidelijke grenzen voor jezelf en wees vooral niet bang om voor jezelf op te komen. Ook is het niet verkeerd om ze gewoon aan te spreken op hun gedrag. Je hoeft zeker niet te doen alsof hun toxic gedrag oké is. Wanneer je dus echt niet om een giftig persoon heen kan is het belangrijk dat je niet over jezelf heen laat lopen.

Beeld: iStock

Lees ook: Wanneer de omgeving het narcistisch misbruik niet begrijpt