Branderig gevoel na seks: de mogelijke oorzaken 

Intiem door Sarah

Pijn is voor veel heterovrouwen een akelige souvenir van een vrijpartij. Zo kun je, ongeacht leeftijd, last hebben van een branderig gevoel in de vagina, maar is het niet altijd meteen duidelijk waardoor dat komt. Hier lees je aan welke oorzaken het mogelijk kan liggen.

Lees ook: Met dit simpele trucje is seks met een condoom veel fijner

Niet vochtig genoeg of niet genoeg glijmiddel

Als je als vrouw niet nat genoeg bent, kan penetratie of zelfs vingeren stroever gaan en kun je uiteindelijk last krijgen van een branderig gevoel of pijn. Om een droge flamoes te voorkomen, is het belangrijk om je tijd te nemen tijdens het voorspel. De meeste vrouwen zijn nou eenmaal niet binnen twee tellen 'klaar voor de start'. Ontdek verschillende manieren om opgewonden te raken, zodat je vochtiger wordt. Anders kun je ook voor glijmiddel gaan, het liefst op waterbasis. Zo gaat het seksen vaak soepeler en is de kans minder groot op een branderig gevoel. En blijf je ontspannen!

Ruwe seks en standjes

Een branderig gevoel kan ook komen door te ruwe seks of bepaalde standjes. Hoe dieper en harder de man in de vagina stoot, hoe groter de kans is op eventuele gevoeligheid. Bij bepaalde standjes gaat de penis al dieper in de vagina, bijvoorbeeld tijdens doggy style. Bespreek met je partner om het tijdens de seks eventueel rustiger aan te doen en geef het bij ongemak en pijn altijd aan. 

Overgevoeligheid of allergie

Wist je dat je allergisch kunt zijn voor condooms? Door het stofje wat in het latex van een condoom zit, kun je bij overgevoeligheid of allergie een pijnlijk gevoel krijgen. Gelukkig zijn er ook condooms zonder latex verkrijgbaar, gemaakt van polyisopreen. Ook voor glijmiddel kun je allergisch zijn: een branderig gevoel in de vagina en rond de vulva is een symptoom. Probeer hiervoor een keer geen of een ander soort glijmiddel te gebruiken, zodat je kunt zien of het branderige gevoel daarmee te maken heeft. Ook zou je kunnen kijken naar natuurlijke glijmiddelen, zoals aloë vera (wel 100% pure). Ga bij natuurlijke glijmiddelen wel altijd na of deze op oliebasis zijn, omdat deze het rubber van het condoom kunnen aantasten.

Een SOA

Gevoeligheid en pijn na het vrijen kan een teken zijn van een onbehandelde SOA. Sommige vrouwen merken zelf niet altijd dat ze iets hebben, omdat er soms geen zichtbare klachten zijn of deze worden over het hoofd gezien. Als jij en je partner niet kunnen uit sluiten dat jullie geen SOA hebben, is het verstandig om een condoom te gebruiken. Ook bij wisselende partners is een condoom belangrijk bij het voorkomen van het overdragen van een SOA. Ga bij twijfel langs de huisarts of laat je bij je lokale GGD voor de zekerheid testen om een seksueel overdraagbare aandoening uit te sluiten.

Blijft het branderige gevoel aanhouden, of heb je er tijdens of na de seks veel last van? Schroom dan niet om een bezoekje langs de huisarts te brengen. 

Lees ook: Welk glijmiddel moet je gebruiken?