Wat elke vrouw moet weten over glijmiddel

Liefde door Redactie Ze.nl

Er bestaan heel wat misverstanden over glijmiddel. Op de een of andere manier wordt er veel gedacht dat glijmiddel enkel bestemd is voor tieners met gierende hormonen óf de wat oudere dames op leeftijd die het niet meer moeten hebben van hun natuurlijke vocht. Wat een onzin! Glijmiddel kan voor het seksleven van iedereen, ja echt - IEDEREEN, een waardevolle aanwinst zijn. Dus daarom: alles wat je wilt weten over glijmiddel.

glijmiddel

Wat is glijmiddel precies?

Eerst even dit, want laten we beginnen met uit te leggen wat glijmiddel precies is. Glijmiddel is vaak verkrijgbaar in een tube of pompje en kan op olie-, water- of siliconenbasis zijn. Het is ideaal als ‘smeermiddel’ tijdens de seks en kan seks een stuk aangenamer (lees: minder pijnlijk) maken. Wist je dat glijmiddel al in de Griekse oudheid werd gebruikt? Er is bewijs dat in 350 voor Christus glijmiddel werd gebruikt in de vorm van olijfolie in combinatie met leren dildo’s! 

Waarom glijmiddel gebruiken?

De mate waarin vrouwen vochtig kunnen worden tijdens seks hangt sterk af van hun hormonale schommelingen. Echter hoort voldoende opwinding op elke leeftijd te zorgen voor een vochtige vagina. Toch zijn er altijd momenten dat wat droog blijft, zelfs als je heel opgewonden bent. Als je dat toch seks (penetratie) hebt, kan het erg pijnlijk worden. A big no no, dus. Glijmiddel is dé gemakkelijke oplossing: het maakt de seks een stuk prettiger en gemakkelijker. Let wel op dat je het niet als een vervanger gebruikt van de tijd nemen om nat te worden. In het algemeen hebben vrouwen nu eenmaal een tijdje nodig om opgewonden en dus vochtig te worden. Het is dus liever niet de bedoeling dat je na een minuutje friemelen gelijk naar de tube glijmiddel grijpt als je niet standje tsunami bent. 

Wanneer kun je nog meer glijmiddel gebruiken?

Als je condooms gebruikt. Condooms zijn zelf ook voorzien van glijmiddel, maar vaak duurt het niet lang voordat dit opgedroogd is. En droge condooms breken een stuk makkelijker. Glijmiddel maakt seks met condooms dus een stuk veiliger. Er worden ook condooms met extra glijmiddel verkocht. Wel zo makkelijk.

Bij anale seks. Anders dan bij je vagina kan je anus zichzelf niet bevochtigen. Glijmiddel is dus erg belangrijk als je het ‘via de achterdeur’ wilt doen. Zelfs als je het idee hebt dat je het niet nodig hebt, kun je het maar beter toch gebruiken. Tijdens anale seks zonder glijmiddel kan de anus beschadigd raken en de gevolgen kun je zelfs een paar uur daarna pas opmerken. Er zijn speciale glijmiddelen voor anaal gebruik op de markt, deze 'verdoven' de boel ook extra.

Hoe gebruik je glijmiddel?

Het beste kun je glijmiddel eerst op je vingers aanbrengen om vervolgens met je vingers op de juiste plek te smeren: of dat nu de vulva, vagina, anus, penis, een seksspeeltje, condoom of ieder ander lichaamsdeel is. 

De juiste hoeveelheid

Niet dat hier perse regels over zijn, maar het is toch fijn om de juiste hoeveelheid glijmiddel te gebruiken, voordat het meer op een wildwaterbaan begint te lijken. Als het om de vagina gaat, hangt het ook af van de mate waarin de vrouw zelf vochtig wordt. Begin met twee of drie druppels en kijk wat er gebeurt: voelt dit als voldoende of kan er nog een beetje bij? Let op dat ook glijmiddel niet forever and ever and ever is. Zeker glijmiddel op waterbasis kan snel uitdrogen. Je zult er dus na een tijdje weer een beetje meer van moeten gebruiken. Glijmiddel op siliconenbasis is geschikt voor langer plezier.

Wat je moet weten voor je glijmiddel gebruikt

  1. Als je een seksspeeltje gebruikt, maak er dan altijd gebruik van. Gebruik wel altijd een glijmiddel op waterbasis.
  2. Zorg ervoor dat de glijmiddel die je gebruikt goed samen kan gaan met het condoom. Glijmiddel op oliebasis zijn bijvoorbeeld niet geschikt om samen met een rubbertje te gebruiken: het maakt ze poreus en daarom minder veilig. Sowieso zijn glijmiddels op oliebasis een minder goed idee: ze tasten je pH-waarden en natuurlijke bacteriën aan en dit kan tot infecties leiden. 
  3. Ben je allergisch? Het kan zomaar zijn dat je allergisch bent voor glijmiddel. Wel handig om dit te weten voordat je het bij je vagina gebruikt. Je kunt hier het beste achterkomen door middel van een zogenoemde patch test. 
  4. Glijmiddel is géén anticonceptiemiddel. Simpel als dat. Knoop ’t in je oren!

Lees ook: