5 x gezonde(re) lasagne

Eten door Daniëlle

Een makkelijk én heerlijk recept: lasagne. Naast de originele lasagne bolognese zijn er nog veel meer versies die lekker en simpel zijn. Ideaal dus wanneer je een avondje laat thuis bent van werk, eigenlijk geen zin meer hebt om uitgebreid te koken maar toch gezond wilt eten. Buon appetito!

Lees ook: 5 lekkere variaties op klassieke nacho's

Nog op zoek naar mooie lasagne schalen? Shop hieronder de leukste:

 

1. Courgette lasagne

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

  • 1 courgette
  • 400 gram Italiaanse roerbakgroente
  • 300 gram gehakt
  • Half bakje champignons
  • 1 tomaat
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Paprikapoeder
  • Verse basilicumblaadjes
  • Uienpoeder
  • Oregano

Dit moet je doen:

  1. Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Bak vervolgens zonder olie of boter het gehakt in een koekenpan rul. Voeg zodra het gehakt gaar is de Italiaanse roerbakgroente toe en de champignons (gesneden in stukjes). 
  2. Voeg het blikje tomatenpuree toe en laat dit een paar minuten meebakken. Voeg tot slot de gepelde tomaten toe. Kruid het mengsel met basilicumblaadjes, oregano, paprikapoeder en uienpoeder. 
  3. Zet een deksel op de pan en laat de saus nog even borrelen tot het wat dikker is. Vet ondertussen de ovenschaal in. Snijd vervolgens de tomaat in plakjes en de courgette in plakken - dit kan met behulp van bijvoorbeeld een kaasschaaf. Dep met een keukenpapiertje overige vocht van de groenten.
  4. Vul de ovenschaal met een laagje saus (dus nog niet alles) en leg hier vervolgens plakjes courgette. Herhaal dit tot alle saus en de courgette plakjes op zijn. Eindig met een laag saus en beleg de bovenkant met de plakjes tomaat. Je kunt er eventueel nog kaas en basilicum overheen strooien voor een lekkere crunch. Zet de lasagne voor ongeveer 20 minuten in de oven. Eet smakelijk!

2. Boerenkool lasagne

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 400 gram boerenkool
  • Halve rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 600 milliliter melk
  • 3 geroosterde paprika's uit pot
  • 6 lasagne vellen
  • 30 gram cashewnoten
  • 100 gram geraspte kaas
  • 1 bolletje mozarella
  • Olijfolie, peper en zout

Dit moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui en hak de tenen knoflook en rode peper fijn. Fruit dit vervolgens met een beetje olijfolie in een wokpan en voeg beetje bij beetje de boerenkool toe. Bak dit kort aan en voeg eventueel wat peper en zout toe. Laat de boerenkool uitlekken en zet het even apart.
  2. Het is nu tijd voor de bechamelsaus. Smelt de boter in een steelpan en voeg hier de bloem aan toe. Laat dit zachtjes garen, tot het een beetje korrelig aanvoelt en wit uitslaat. Voeg een beetje melk toe aan het mengsel en roer door met een garde. Blijf melk toevoegen en roeren tot er een gladde saus ontstaat. Breng op smaak met peper en zout en eventueel andere kruiden. Roer 3/4 van de geraspte kaas door de bechamelsaus en laat dit smelten.
  3. Hak vervolgens de geroosterde paprika in reepjes en de cashewnoten grof. Vet de ovenschaal in met wat boter.
  4. Verdeel een laagje boerenkool-mengsel over de bodem van de ovenschaal en verdeel hier vervolgens een deel van de cashewnoten en geroosterde paprika over. Voeg een laag bechamelsaus toe en 3 lasagnebladen. Blijf dit herhalen tot het boerenkool-mengsel op is. Eindig met het boerenkool-mengsel en bechamelsaus. Maak het af met stukjes mozarella en de overgebleven geraspte kaas. Zet de ovenschaal voor 35-40 minuten in de oven. 

3. Aubergine lasagne (Vegetarisch)

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 3 aubergines
  • 1 liter tomaten passata (oftewel gezeefde tomatensaus)
  • 400 gram bladspinazie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • Halve rode peper
  • 350 gram ricotta
  • Verse basilicum
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • 3 theelepels oregano
  • Olijfolie, peper en zout

Dit moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak 1 van de 3 teentjes knoflook grof en meng dit met wat olijfolie, 1 theelepel oregano wat peper en zout in een bakje. Snijd de aubergine in dunne plakken en smeer ze in met de kruidenolie die je zonet hebt gemaakt. Grill de aubergines aan beide kanten bruin en laat ze vervolgens uitlekken op een keukenpapiertje.
  2. Snipper de ui, hak de andere 2 tenen knoflook grof en snijd de rode peper fijn. Fruit dit in wat olijfolie in een pan en voeg vervolgens de tomaten passata toe. Voeg beetje bij beetje wat spinazie toe en laat dit slinken. Breng op smaak met peper en zout, oregano en de basilicum. Laat de tomatensaus 10 minuten pruttelen.
  3. Meng vervolgens de ricotta met het grootste deel van de Parmezaanse kaas in een kommetje. Vet de ovenschaal in met een beetje boter. Begin met een laagje tomatensaus, vervolgens een paar gegrilde aubergine plakjes en tot slot het ricotta-mengsel. Blijf dit herhalen tot de tomatensaus en de plakjes gegrilde aubergine op zijn. Eindig met de ricotta. Garneer met wat overgebleven Parmezaan en bak de lasagne voor 15 minuten in de oven. 

4. Pompoen lasagne

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

  • 1 pakje lasagnebladen
  • 450 gram pompoenblokjes
  • 1 ui
  • 250 milliliter tomatenblokjes
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram geitenkaas
  • 1 eetlepel tijm
  • Half handje verse basilicum
  • 1 courgette
  • Geraspte kaas
  • Zout en peper

Dit moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de pompoenblokjes voor 5 minuten in kokend water. Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook grof. Fruit de ui en knoflook met wat olijfolie in een koekenpan. Voeg vervolgens de gekookte pompoenblokjes, tomatenblokjes en de kruiden toe. Laat dit ongeveer 5-10 minuten pruttelen in de pan. 
  2. Snijd ondertussen de courgette in plakjes. Zodra de saus klaar is, is het tijd om de ovenschaal te vullen. Begin met een laagje saus, vervolgens wat plakjes courgette en tot slot de lasagnebladen. Blijf dit herhalen tot de saus op is (eindig hier ook mee). Verdeel de geitenkaas over de saus en strooi wat geraspte kaas over het geheel. Zet voor ongeveer 30-35 minuten in de oven en je hebt een heerlijke pompoenlasagne!

5. Koolhydraatarme Italiaanse lasagne

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 wortels
  • 1 kleine prei
  • 150 gram mager rundergehakt
  • 1 rode paprika
  • 1,5 courgette
  • 1 aubergine
  • 2 tomaten
  • 800 gram tomatensaus uit pot
  • Geraspte kaas
  • 1,5 bol mozarella
  • Italiaanse kruiden

Dit moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine en 1 courgette in dunne plakken in de lengte. Verhit vervolgens een grillpan en grill de groenten voor 2-3 minuten. Keer halverwege. Snijd de halve courgette die je over hebt, de prei, wortels, tomaten en paprika in kleine stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook grof. Fruit dit vervolgens in een pan met wat olijfolie. 
  2. Voeg het rundergehakt toe en bak dit gaar. Voeg vervolgens de blokjes prei, wortel, tomaat, courgette en aubergine toe en bak dit kort mee. Voeg tot slot de tomatensaus en Italiaanse kruiden toe.
  3. Snijd de mozarella in plakjes en vet de ovenschaal in met boter. Schep 1 laagje saus in de ovenschaal en leg hier vervolgens de gegrilde aubergine en courgette op. Blijf dit herhalen tot de saus op is. Garneer de lasagne met wat geraspte kaas en mozarella. Zet de ovenschaal voor 30 minuten in de oven. Jammie!

via GIPHY

Lees ook: Bewezen: dit is het beste tijdstip om te lunchen