Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Winkel gaat 'tweedehands' eten verkopen

Reageer 0
We gooien met z'n allen behoorlijk wat eten weg als de houdbaarheidsdatum verstreken is, terwijl deze datum in werkelijkheid maar een ruwe richtlijn is. Maar, er is een idee: een supermarkt waar ‘tweedehands’ eten wordt verkocht…

Veel houdbaarheidsdata zorgen voor verwarring. Om het zekere voor het onzekere te nemen, gooien we ons eten dan vaak maar weg. Doug Rauch, voormalig directeur van Trader Joe's, wil hier graag verandering in brengen. Hij gaat een winkel openen waarbij er alleen maar 'verlopen' voedsel wordt verkocht. Zijn doel is dan ook om voedzaam, gezond én goedkoop eten te verkopen. Hoe hij aan deze voeding komt? Hij neemt het over van supermarkten die het onverkoopbaar achten, omdat het over datum is...


Goedkoop en gezond
Wat hij vooral wil bereiken met zijn idee, is dat mensen die het niet zo breed hebben hier gezond en voedzaam eten kunnen kopen. En zo wil hij ook voorkomen dat ze te veel fast food eten, omdat dat alles is wat ze zich kunnen veroorloven. In Amerika leeft op dit moment zo'n 50% van de bevolking in onzekerheid: zij weten niet hoe ze hun volgende maaltijd nu weer moeten betalen. "Voedsel dat over datum is wordt niet goed benut, terwijl we zo misschien wel de hongerproblemen op kunnen lossen. De meeste families weten wel dat hun kinderen niet de voeding krijgen die ze nodig hebben, maar kunnen het simpelweg niet betalen", aldus de toekomstige eigenaar van deze nieuwe winkel. Dit idee zal niet alleen bijdragen aan een vermindering van afval, maar gaat dus ook honger en tegelijkertijd obesitas tegen.

De winkel wordt in mei geopend en gaat 'The Daily Table' heten. De winkel zal bestaan uit een groenteafdeling en een restaurant, aldus Daily Mail. Hier kunnen consumenten met lagere inkomens voedsel kopen dat goedkoper is dan bijvoorbeeld fast food. Groente en fruit is dan een paar dagen over datum, maar dit is volgens de eigenaar nog prima te eten. Ook zal de groente en het fruit hergebruikt worden in warme gerechten. 


En in Nederland?
Ook in Nederland zijn er helaas flink wat gezinnen die onder de armoedegrens leven. In totaal moesten 1,3 miljoen mensen in 2012 rondkomen van een laag inkomen, blijkt uit cijfers van het CBS. In het jaar 2013 kwamen er nog zo'n 152.000 arme mensen bij. Ook blijkt uit cijfers van de Rijksoverheid dat Nederlandse consumenten per jaar voor € 2,6 miljard (!) aan voedsel weggooien. Dit komt neer op zo'n 50 kilo per persoon per jaar. Oftewel: misschien is dit idee zo slecht nog niet en zou het veel voordelen hebben om ook zulke winkels in Nederland te openen...

Wat vind jij van dit idee?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 6 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Carolien

  Helaas wordt bij ons in de supermarkt alles gewoon weggesmeten wat nog prima is. Net als de 9 ongebroken eieren in een doos en de 23 niet gebroken bierflesjes in een krat. Ook de vandaag afgebakken niet-verkochte broodjes gaan zo de prullenbak in. Zeer frustrerend...

 • Tine

  Toen ik informeerde bij iemand die bij de Digros werkt of ze het voedsel dat over datum is weg gaven aan de voedselbank zei hij dat ze dit vroeger deden, maar dat dit nu niet meer mag. Als iemand van zo'n voedsel eet en er ziek van wordt kunnen ze de supermarkt aanklagen voor enorme bedragen. En nu durven ze het risico niet meer te nemen... stom e! Terwijl je die voorverpakte slaatjes enzo gewoon 's avonds aan iemand zou kunnen geven, maarja... Ik gooi in ieder geval echt zelden iets weg wat over datum is, kan meestal nog prima :-p

 • zannem

  Wat een goed initiatief!!

 • Lotus

  Supergoed idee, zou hier ook zeker een goede optie zijn. Behalve van vlees kun je met gezond verstand heel goed zelf bepalen of iets nog te eten is, zonder op de commerciele THT-datum af te gaan. Ik gooi zelden iets weg, tenzij er klaargemaakt voedsel 'over' is.
  Ik vind het in elk geval een top-initiatief!

 • Daiss

  volgens mij is het niet toegestaan om overdatum-voedingsmiddelen te verkopen..

  Maar als het wel zou kunnen weet ik niet of ik dat zou doen. als ik zeker weet dat het snel op komt misschien, maar een zak appels is bij mij pas na 2 a 3 weken op. dat lijkt me niet lekker meer als ze al oud zijn wanneer ik ze koop. gedroogde producten zou ik overwegen, maar zeker geen dierlijke producten.

  Voor 'goedkope' groentes pluk ik de boontjes en tomaatjes uit mijn moestuintje:D (goedkoop en gegarandeerd zonder bestrijdingsmiddelen:), ook makkelijk in te vriezen)

 • Chantal

  Wat een ontzettend goed idee! Er wordt inderdaad heel veel voedsel weggegooid wat nog prima te eten is. Zowel door supermarkten als door consumenten. Zonde, en ook een beetje absurd. Ontzettend veel mensen lijden honger en wij gaan er zo mee om.

  Dierlijke producten die over de datum zijn gebruik ik niet, omdat dit wel gevaarlijk kan zijn. Ik zorg er dan wel voor dat ik het gewoon op tijd op maak. Groente en fruit hebben dat 'gevaar' niet zo snel en zijn vaak nog prima na een aantal dagen. Gewoon goed kijken, ruiken en proeven.

  Zo'n winkel mag wat mij betreft hier ook wel komen! 75% van mijn boodschappen bestaat uit groente en fruit en het is inderdaad best prijzig. Ik zou er zeker naar toe gaan!

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen