Poesje au: dit kun je doen als je kat bijt

Vrije tijd door Daniëlle

Een kitten die in je hand knaagt is nog aandoenlijk, maar wanneer een volwassen kat met scherpe tanden dat doet is het niet schattig meer. Sommige katten kunnen op het ene moment spinnen en op het andere moment letterlijk van zich afbijten. Als katteneigenaar zit je met je handen in het haar. Dit kun je doen als je kat bijt.

Lees ook: 13 problemen waar iedereen met een kat over mee kan praten

Waarom bijt mijn kat?

Het is normaal dat jouw kat af en toe bijt, maar wanneer jouw huisdier dit regelmatig doet, is het misschien slim om te kijken naar een mogelijke oorzaak. Is je huisdier als jonge kitten bij je komen wonen, heeft het last van angstgevoelens of krijgt het weinig aandacht? Dit kan een oorzaak zijn van het (vele) bijten. Katten die vroeg bij het nestje zijn weggehaald en geplaatst worden in een huis zonder andere kat, hebben van hun broertjes en zusjes niet geleerd dat hard bijten niet bij spelen hoort. Angstige katten kunnen ook vaker en harder bijten. Onderzoek waar deze angst vandaan komt, het kan namelijk ook met pijn te maken hebben. Heb je twijfels? Breng een bezoek aan de dierenarts.

Dit kun je doen als je kat bijt

Gelukkig zijn er een aantal manieren om ervoor te zorgen dat jouw kat minder vaak en hard bijt. Breng bij twijfel altijd een bezoek aan de dierenarts.

Blijf consequent

Woon jij met meerdere mensen zoals partner(s) of kinderen in huis? Zorg er dan voor dat jij en jouw huisgenoten allemaal even consequent zijn. Een kat vindt het namelijk soms nog moeilijk om te weten wanneer iets nou mag of niet. Wanneer jij je kat aait of ermee speelt wanneer hij in je hand bijt, denkt de kat dat hij goed gedrag vertoont, wat eigenlijk niet zo is. Wanneer de kat van jou bijvoorbeeld over de tafel mag lopen, maar van jou partner niet, kan de kat - wat logisch is - in de war raken. Zorg daarom voor duidelijke regels en focus meer op het belonen van goed gedrag. 

Negeren

Wanneer je kat bijvoorbeeld in je hand bijt, kan het best pijnlijk zijn wanneer je deze terugtrekt. Daarbij denkt de kat ook dat je iets uitlokt waardoor hij harder en vaker bijt. Versoepel daarom je hand wanneer erin wordt gebeten en negeer de kat even. Hij raakt dan verveeld en laat vanzelf los.

Laat je kat kennis maken met andere dieren en mensen

Het hebben van een binnenkat is heel normaal, maar het moet wel leren om om te gaan met andere mensen en dieren. Dit noemen ze ook wel socialisatie. Door al vanaf jonge leeftijd jouw kat kennis te laten maken met andere mensen en dieren dan uit jouw gezin, leert de kat beter om te gaan met sociaal contact en zal hij minder snel bijten of krabben. 

Zet je meldingen op stil

Veel katten kunnen agressief worden of angstgevoelens krijgen bij bepaalde geluiden. Denk aan de tv of de meldingen van jouw telefoon. Merk jij dat jouw kat vaker bijt wanneer jij je telefoon in je hand hebt of wanneer ze het geluid horen van een melding? Het kan dan zijn dat de kat een bepaald gevoel krijgt bij deze geluiden. Kijk of het beter gaat wanneer je de telefoon op stil zet en kijk anders met een dierenarts naar een geschikte oplossing. 

Heb geduld

Katten zijn gewoontedieren en laten zich niet zo makkelijk corrigeren als bijvoorbeeld honden. Het kan wel een half jaar of jaar duren voordat je verandering ziet bij je dier. Het belangrijkste is dat je poezenbeest veel liefde blijft geven.

Lees ook: Dit is waarom je kat je naar de plee volgt