Wat is polyamorie?

Relaties door Chloe

Polyawat? Het woord polyamorie heb je de laatste tijd misschien wel vaker voorbij horen komen. Dit betekent letterlijk meervoudige liefde. Het is al lang geen taboe meer om hier vrij over te spreken en wordt dan ook steeds meer onder de aandacht gebracht. Maar wat houdt polyamorie nou precies in?

polyamorieLees ook: Dit is de invloed van de pil op je smaak in mannen

Betekenis polyamorie

Polyamorie betekent dus meervoudige liefde of veel liefde. Dit houdt in dat je niet van één, maar van meerdere personen tegelijk kan houden. Natuurlijk houdt iedereen van al zijn of haar vrienden en familie, maar dit gaat over relationeel gebied. Als je polyamoreus leeft kan het dus zijn dat je meerdere partners tegelijk hebt. Dit betekent echter niet direct dat jouw twee of meerdere levenspartners ook een relatie met elkaar hebben. Verder betekent een polyamoreus leven ook niet dat je een open relatie hebt en dus met iedereen het bed mag delen, tenzij jullie hier natuurlijk voor gekozen hebben. 

Een polyamoreus leven

Polyamoreuse mensen zitten niet altijd met meerdere mensen in een relatie. Wanneer je polyamoreus bent en je partner niet dan wil hij of zij waarschijnlijk ook niet dat jij wel andere relaties aangaat. Het in de praktijk brengen van een polyamoreuse relatie kan dus best lastig zijn. Beide partners moeten ermee instemmen en er moeten goede afspraken worden gemaakt. Gaan jullie alleen emotionele relaties met anderen aan? Hebben jullie ook seks met anderen? En hoe gaat dat als jullie willen samenwonen? Het belangrijkste is een open communicatie naar elkaar en wederzijds respect.

De liefde         

Een polyamoreuse relatie is dus eigenlijk iets heel moois. Het gaat er niet om dat je ook met anderen kan daten, maar om de gevoelens die je hebt te accepteren en omarmen. Alles draait om de liefde en dat maakt mensen die polyamoreus zijn ook heel gelukkig.

Beeld: iStock

Lees ook: Vreemdgaan: wanneer ga je nou echt vreemd?