Benny is polyamoreus: ?Ik ben getrouwd en heb nog twee relaties?

Relaties door Karin

De norm in Nederland is nog steeds dat je een relatie met één persoon tegelijkertijd aangaat en hier geestelijk en lichamelijk trouw aan bent. Benny is echter polyamoreus en heeft drie relaties. “Het zorgt wel voor wat meer reuring.”
 
De 43-jarige Benny Lobo is ervan overtuigd dat het mogelijk is om van meer dan één persoon tegelijkertijd te houden. Daarom heeft ze meerdere liefdesrelaties: ze is al 21 jaar getrouwd met haar man John, maar ze heeft daarnaast een relatie met Paul én met Rutger. Ook is ze werkzaam als relatiecoach in haar eigen praktijk Groot Hart Coaching, gespecialiseerd in meervoudige liefdesrelaties. “Ik ben polyamoreus; het gaat dus niet alleen om seks.”
 
Niet kunnen kiezen
Benny merkte altijd al dat er iets niet klopte. “Ik kon het alleen niet zo duiden", legt ze uit. "Ik werd dan verliefd, en als je verliefd wordt, dan wil je alleen maar die persoon. Dat had ik ook net als iedereen, alleen dat duurde nooit zo lang. Na drie maanden werd ik dan weer verliefd op iemand anders, dat was heel vervelend. Want dan was m’n liefde voor die vorige ook niet voorbij. Maar ja, wist ik veel, dan koos ik toch maar weer voor de nieuwe. En dan kwam vriendje 1 weer terug, en daarna wilde ik weer terug naar vriendje 2. Achteraf gezien kon ik dus toen al niet kiezen. Het is alsof ik altijd al polyamoreus ben geweest.”
 

Getrouwd
Op dit moment is Benny al 21 jaar getrouwd met haar man John. “Ons huwelijk zijn we monogaam gestart. Toen we trouwden waren we wel reëel. We hadden het er weleens over dat het zou kunnen gebeuren dat we een keer verliefd werden op iemand anders. We spraken af dat we dan het gesprek zouden aangaan met elkaar en kijken hoe het dan komt dat mijn of zijn hart voor iemand anders stroomt. Dat dat niet betekende dat we het niet alsnog voor elkaar konden laten stromen, wist ik nog niet. Wij geloofden ook alle clichés: als je verliefd bent op een ander, zegt het iets over je relatie. Daar kom je dan iets tekort, en daar ga je aan werken. Dat was hoe wij dat bedacht hadden.”
 
Maar toen gebeurde het daadwerkelijk: Benny werd verliefd op een ander. “Dus ging ik het gesprek aan. Ik vertelde dat ik daar wel iets mee wilde doen. John reageerde best open minded, hij wilde wel kijken ‘of we daar ruimte voor konden maken’. Ik meende toen aan een half woord genoeg te hebben en heb daar dus ook gelijk wat mee gedaan. Maar daarop liep het fout, want we hadden geen goede en concrete afspraken gemaakt. Toen dat fout liep, zijn we een paar maanden uit elkaar gegaan.”
 

Zoekende
Echter, Benny en John kwamen erachter dat dat ook niet was wat ze wilden. “Allebei hadden we het gevoel ons beste maatje kwijt te zijn. We besloten met elkaar verder te gaan en alles bleef een beetje hetzelfde. Tot ik een paar jaar later weer verliefd werd op iemand anders. Ook toen hadden we nog steeds het idee: dan moeten we maar praten. We zijn in therapie gegaan samen en ik ben ook nog verscheidene keren alleen in therapie geweest. Ik dacht: misschien ben ik bevestiging aan het zoeken? Alle vooroordelen en ideeën over verliefd worden terwijl je in een relatie zit, heb ik allemaal gehad en uitgeprobeerd, maar het leek allemaal niet te werken voor mij. Ook een vrije seksuele relatie bleek het niet te zijn voor mij. Tot ik een artikel over polyamorie - waarbij je echt meerdere liefdesrelaties hebt in plaats van alleen seksuele relaties - zo’n vier jaar geleden las. Ik ging googelen en naar informatie zoeken. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek. Tja kut, nu moet ik met John gaan praten, dacht ik bij mezelf.” 
 
Polyamoreus
Bennys man reageerde eigenlijk heel goed. “Hij zei: ‘Dit past wel bij jou, dit is hoe jij bent. Je zou ook niet dezelfde Benny zijn geweest als je dit niet had gehad, en ik ben gevallen op die Benny waar dit ook bij hoort.’ John wilde er in eerste instantie niet mee geconfronteerd worden als ik met iemand afsprak. Hij liet het helemaal bij mij met wie en waar ik wilde afspreken, maar verder wilde hij er niks van weten. Dat werkt op het moment dat je nog aan het daten bent, maar als het serieuze relaties worden, werkt dat niet meer. Toen het serieus werd, zijn we dan ook opnieuw gaan praten. Beetje bij beetje heeft hij het idee dat hij er verder niks van wilde weten, losgelaten. Af en toe vertelde ik weleens wat; wie het was enzo, en langzaam werd het opgebouwd. Tot het zover was, dat ze elkaar ontmoetten. Nu is het zover dat we ook weleens dingen met zijn vieren doen.”
 

Maar hoe werkt dat dan? Twee liefdesrelaties naast je huwelijk? “Eén keer in de week slaap ik bij mijn vriend Rutger en één keer per twee weken bij mijn andere vriend Paul, omdat hij verder weg woont.” En de mannen zelf? Hoe staat het met hun liefdesleven? “Rutger woont alleen. Ik heb hem ontmoet op een datingsite. Paul is ook polyamoreus; hij is ook getrouwd en heeft daarnaast dus een relatie met mij. Hem heb ik leren kennen via Twitter-berichten over polyamorie.”
 
Jaloezie
Met zoveel liefdesrelaties kan jaloezie regelmatig de kop opsteken. “Tussen mijn man en mij is er geen sprake van jaloezie", vertelt Benny. "Hij heeft zelf geen behoefte aan meerdere relaties. Eerst dacht ik wel dat het makkelijker zou zijn als hij ook een vriendin zou krijgen, dan hoefde ik me minder schuldig te voelen. Maar hij zegt dat ik me niet schuldig hoef te voelen en dat doe ik ook niet meer.”

Ook naar de vaste partners van de andere geliefden van Benny is geen jaloezie, en van hen naar Benny en John toe ook niet. “Maar mijn relaties met Paul en Rutger zijn nog redelijk pril met dus de bijbehorende onzekerheden. Dat is een voedingsbodem voor jaloezie. De kunst is om dat te herkennen. Soms merk ik dat ik heel boos ben, bijvoorbeeld omdat Paul met iemand op een sociale netwerksite aan het flirten is. Dan merk ik irritatie en denk ik: doe niet zo puberaal. En dan ineens besef ik: ik ben gewoon jaloers. Ik kan er nu wel mee omgaan. Maar in het begin, toen ik er net mee te maken kreeg, schrok ik er wel van. Het was zo heftig! Vooral toen Paul er een andere relatie bij ging zoeken. Soms is het wel wat onrustig daardoor. Maar aan de andere kant: in een monogame relatie kan het ook onrustig zijn. Bij een polyamoreuze levensstijl is er alleen iets meer kans dat het in een van je relaties misgaat. Het zorgt wel voor wat meer reuring. Maar ingewikkeld: nee.”

 

Reacties
“Onze kinderen reageren eigenlijk heel normaal op mijn relaties. Zij zeggen dat voor hen het belangrijkste is dat ik ben opgebloeid, en dat ze zien dat het goed gaat met John en tussen John en mij. Dat is voor hen het enige wat telt.” 
 
En reacties van buitenstaanders? “Deze zijn over het algemeen wel positief. De meeste mensen vinden het heel moedig. Sommige mensen vragen wel ‘waarom ik ermee te koop loop’, maar dat antwoord is heel simpel. Als destijds niemand in het openbaar over zijn of haar homoseksualiteit sprak, was homoseksualiteit nog steeds niet geaccepteerd. Ik wil een rolmodel zijn. Elke maatschappij verdient het dat alle relatievormen openlijk geleefd mogen worden. Ik wil taboes doorbreken.” 

Echter, niet iedereen reageert positief. Toen Benny onlangs in het programma De Wandeling bij de KRO haar verhaal vertelde, kwamen er - naast veel positieve - ook enkele negatieve reacties op de Facebook-pagina van het programma. “Iemand schreef dat ik vooral van mezelf hou, dat ik egoïstisch ben en dat het zielig is voor mijn man. Dan denk ik: dan heb je niet goed geluisterd. Als je mijn man zielig vindt, dan neem je ‘m niet serieus. Dat betekent dat hij over zich heen zou laten lopen. Maar dit zegt ook iets over denkkaders van anderen.”
 

Toekomst
En Bennys toekomst? Wil ze de rest van haar leven polyamoreus leven? “Ik leg niks vast.”
 
Benny met presentator Sander de Kramer bij KRO's De Wandeling

Lees ook onze andere real life-verhalen.

Wil je ook je verhaal aan (de leZeressen van) Ze.nl vertellen? Stuur dan een mailtje naar karin@ze.nl o.v.v. real life verhaal.