Isabeau (23) heeft meerdere relaties: ‘Er zijn mannen die er misbruik van willen maken’

Relaties door Laura

Zoek je al jaren naar de Ware? Waarom geen twee liefdes… of zelfs drie? Voor de polyamoreuze en biseksuele Isabeau is het hemels om van zoveel mogelijk mensen te kunnen houden. De 24-jarige studente is voorzitter van Stichting Polyamorie Nederland en vertelt hoe het is om te leven met meer dan één Mr. of Mrs. Right.

Lees ook: Ze's sekswoordenboek: LHBTQQIP2SAA

Betekenis polyamorie

“Als stichting definiëren we polyamorie als: ‘het openstaan voor meerdere liefdesrelaties met consensus van alle partijen’. Het is wel een discussiepunt of het een seksuele geaardheid is of niet. Meestal hebben polyamoreuze mensen een relatie met twee mensen. Drie of meer kan ook. Vaak is een gebrek aan tijd de reden dat een derde relatie niet werkt.”

“De begrippen polyamorie en polygamie worden vaak onjuist door elkaar gebruikt. Polygamie betekent dat je met meer dan één persoon trouwt. Er is geen land in de wereld waar dit voor vrouwen mogelijk is. In Nederland krijg je een celstraf van vier jaar. Polyamorie mag hier gelukkig wel.”

polyamorie isabeau

Opeens twee relaties

“Voor mij was het 3 jaar geleden dat ik in aanraking kwam met polyamorie. Destijds wist ik niet eens wat het was. Ik was 20 jaar en had een monogame relatie met T. We woonden zelfs samen. Toen werd ik opeens heel verliefd op een andere jongen F. Ik leerde hem steeds beter kennen en toen werd het tijd om aan mijn vriend te vertellen dat ik iemand leuk vond. Het viel zwaar, maar we wilden allebei geen punt achter onze relatie zetten. Dus we hadden zoiets van ‘laten we het gewoon proberen’. Toen had ik opeens twee relaties. Het was in het begin best pittig, maar het ging steeds beter om de twee vriendjes te combineren. Vanwege andere redenen ging het zes maanden later wel uit met T.”

Kiss and tell

“Vertrouwen is heel belangrijk in een polyamoreuze relatie. De ‘regels’ rondom met wie je datet en de koffer induikt verschilt per stel. Zo ook wat je wel of niet met elkaar deelt op seksueel gebied. Met T. had ik de afspraak dat ik alles moest vertellen voordat er wat gebeurde. Met F. deel ik echt alles. Het is niet alleen mijn vriend, maar ook mijn beste vriend. Ik wíl hem ook echt vertellen over mijn laatste avonturen. Hij vindt het ook niet erg als ik achteraf vertel dat ik met iemand heb gezoend of naar bed ben gegaan.”

Netwerk van relaties

“Momenteel heb ik al 2,5 jaar een relatie met F. Anderhalf jaar daarvan ben ik met zowel F. als N. gegaan. Twee maanden geleden hebben N. en ik er een punt achter gezet. Beiden hebben zelf geen tweede relatie. De jongen met wie ik sinds kort aan het daten ben wel. Voor hem is polyamorie nieuw en voor mij is het nieuw om de ‘tweede’ te zijn. Hij had al een vriendin voordat ik kwam kijken. Zijn vriendin heeft ook meerdere vriendinnen en vriendjes, die ook weer meerdere relaties hebben. Momenteel zit ik in een soort netwerk van relaties, maar is niet zo dat we als groep met elkaar afspreken.”

“Vroeger kreeg ik wel jaloerse gevoelens. Het is dan belangrijk om ze te rationaliseren. Als het serieus gaat worden met iemand, wil ik ook zijn vriendin of vriend ontmoeten. Wanneer je geen beeld bij de persoon hebt, word je sneller jaloers. Ik word er gelukkig van als ik zie dat zij blij met elkaar zijn.”

Vreemdgaan

“Van leden van onze stichting hoor ik wel eens dat buitenstaanders tegen hen zeggen dat polyamorie een ‘excuus voor vreemdgaan’ zou zijn. Dat is natuurlijk niet waar, omdat vreemdgaan gedefinieerd zou moeten worden als het breken van de afspraken.”

“N. en F zijn beste vrienden, daarom gebeurde het ook weleens dat we met zijn drieën in bed belandden. Dat is voor ons normaal. Net zoals dat monogame stellen ook wel eens een trio doen.”

Coming out

“Mijn omgeving vertellen dat ik twee vriendjes had, voelde anders dan mijn coming-out als biseksueel. Mijn ouders schrokken toen ik ze het vertelde, maar ze reageerden daarna gelijk positief. Ze waren vooral beledigd dat ze het als laatste hoorden, haha.”

“De meeste van mijn studiegenoten weten er wel vanaf. Het is niet iets wat ik direct vertel, alleen als het ter sprake komt. Bijvoorbeeld als iemand vraagt hoe mijn weekend was, dan vertel ik dat ik met mijn vriendjes naar de bioscoop ben geweest. ‘Vriendjes?!’ zeggen ze dan, gevolgd door heel veel vragen. Als ik rustig vertel wat polyamorie inhoudt, dan staan de meeste mensen er wel voor open en accepteren het.”

Nieuwe mensen leren kennen

“Polyamoreuzen die wat ouder zijn, rond de 40 jaar, daten grotendeels via online datingsites. Nieuwe mensen ontmoeten doe ikzelf niet anders dan drie jaar geleden. Ik ontmoet dates via borrels, in de kroeg, via vrienden of via de studievereniging. Ik heb denk ik geluk gehad dat het voor de ander nooit een dealbreaker is geweest dat ik meerdere partners heb. Er zijn wel eens mannen die er misbruik van proberen te maken. ‘O, dus je wilt wel een trio met mij en mijn vriendin doen’.”

Politiek en polyamorie

“Meerdere relaties hebben kan ook voor problemen zorgen. Een huis kopen met drie mensen kan niet. De Belastingdienst heeft maar één vakje voor een partner. Als ik overlijd zou ik willen dat allebei mijn partners een erfenis krijgen zónder belasting. Daarom geef ik ook lezingen en ga ik langs bij de fracties in de Tweede Kamer om ze te vertellen wat de politiek kan doen voor polyamoreuze mensen.”

Toekomst

“Of ik voor altijd in een polyamoreuze relatie zal zitten? Sommige mensen proberen polyamorie, maar vinden het toch te moeilijk en stoppen na een aantal maanden of jaren. Zelf hoop ik zo lang mogelijk bij F. te blijven. Mijn grote wens zou zijn dat we een groot huis hebben waar een netwerk van relaties kan leven zonder dat het ongemakkelijk wordt.”

Kinderwens

“F. en ik hebben allebei geen kinderwens, maar voor anderen kan kinderen en polyamorie ingewikkeld zijn. Zo ken ik een gezin dat bestaat uit zes volwassenen en drie tieners, waar de kinderen niet weten wie hun biologische ouders zijn. Bij polyamoreuze stellen is elke situatie weer anders. Veel hadden ook al kinderen uit een relatie met een ander toen ze nog een vriend of vriendin erbij kregen. Ik zou liever een soort tante zijn voor de kinderen die een partner met een ander heeft. Wel de lusten, niet te lasten.”

Lees ook: Hayat (34) heeft SMA: 'De ziekte heeft mij misvormd'

Dit artikel is eerder verschenen op Ze.nl.