Je vriend laten meebetalen aan anticonceptie: zo stel je dat voor

Relaties door Chloe

Iedere vrouw krijgt hier in haar leven mee te maken: anticonceptie. Tot je 21e wordt het nog vergoed door je zorgverzekeraar, maar daarna zijn alle kosten voor jou. Als jij geen plannen hebt om een kind op de wereld te zetten, heb je dus eigenlijk geen keus. Maar is het niet gek dat jij voor alle kosten opdraait terwijl de man net zo verantwoordelijk is? It takes two, nietwaar? Daarom is het dus niet gek om voor te stellen de kosten te splitten.

anticonceptieLees ook: Dit zijn de effecten van een spiraaltje op je seksleven

De lusten en de lasten

Veel mannen vinden het vanzelfsprekend dat een vrouw aan de pil gaat of een andere vorm van anticonceptie gebruikt. Nou is een anticonceptiemiddel als de pil niet heel duur, maar het heeft wel zo z’n nadelen. Daarom kiezen ook veel vrouwen voor een ander middel zoals een spiraal, en naast dat het laten zetten van zo’n ding geen pretje is, kan het ook behoorlijk in de kosten lopen. Je bent zomaar een paar honderd euro kwijt en terwijl jij en je partner hier beide plezier van hebben, draait de vrouw vaak voor de kosten op. En als je wel de pil gebruikt wordt ook dit na een paar jaar een erg dure grap.

Meebetalen aan anticonceptie

Het is dus eigenlijk helemaal geen gek idee om deze kosten samen met je partner te delen. Maar hoe stel je dit voor? Simpel: ga samen eens rustig zitten en leg de kosten die jij kwijt bent aan anticonceptie eens voor. Veel mannen hebben geen idee dat het zoveel kan kosten en sommige hebben zelfs helemaal geen idee dat je hiervoor moet betalen. Met een beetje mazzel is je partner dus echt niet te beroerd om hieraan mee te betalen. Zwanger worden doe je samen, dus het voorkomen van een ongeplande zwangerschap ook.

En snapt je partner niet direct waarom het ook zijn verantwoordelijkheid is? Vergelijk het met een pakje condooms, want ook dit is net als de pil en een spiraal een vorm van anticonceptie. Mannen gaan er dan toch ook niet altijd maaar vanuit dat dit de verantwoordelijkheid is van de vrouw? 

Beeld: iStock

Lees ook: Het is er bijna: anticonceptie voor mannen