Seks & relaties
Seks & relaties

Het is er bijna: anticonceptie voor mannen

Vandaag de dag is het nog altijd de vrouw die de contraceptieve maatregelen op zich neemt. Niet dat we een andere keus hebben, want condooms zijn niet altijd betrouwbaar en sterilisatie is nogal heftig, maar toch is het niet bepaald een feest. Denk alleen al aan alle ongewenste bijverschijnselen van anticonceptie die we moeten verduren: puisten, gewichtstoename,  stemmingswisselingen, noem het maar op… Gelukkig is anticonceptie voor mannen dichterbij dan je misschien denkt.

anticonceptie voor mannen

Vorig jaar was er bijvoorbeeld bíjna een doorbraak, die helaas op het laatste moment toch niet helemaal waterdicht bleek te zijn. Dat zorgde er gelukkig niet voor dat de wetenschappers zich erbij neerlegden, want nieuwe onderzoeksresultaten tonen aan dat mannen binnenkort de contraceptieve maatregelen op zich kunnen nemen. Hoera!

In Amerika zijn ze as we speak bezig met een gel die voor ‘tijdelijke sterilisatie’ zorgt. Deze zogeheten Vasagel wordt in de zaadleider gespoten en zorgt ervoor dat spermacellen geen kans meer hebben om naar buiten te komen. Andere cellen kunnen er wel doorheen, zodat er geen ontstopping ontstaat. Deze gel blijkt veilig én effectief te zijn en zou spermacellen ongeveer een jaar lang kunnen tegenhouden. Daarna konden de spermacellen weer net zo hard zwemmen als daarvoor. Goed nieuws, maar we zijn er nog niet helemaal, deze methode moet nog uitgebreid gestest worden.

Helaas kunnen we nog geen afscheid nemen van pillen en spiraaltjes, maar we zijn héel dichbij!

Lees ook: Dit vinden lezeressen het engst aan seks met een nieuw iemand